Poreska uprava
0

Brčko: Sa radom prestalo 128 poslovnih subjekata

FENA
Brčko
Brčko
Na području Brčko distrikta, prema podacima Poreske uprave, u prvoj polovini ove godine, svoju djelatnost prestalo je da obavlja 128 poslovnih subjekata, od čega 15 pravnih i 113 fizičkih lica.

"Od ukupno 128 zatvorenih poslovnih subjekata zatvoreno je i 12 poslovnih jedinica sa sjedištem u entitetima, odnosno sedam u Federaciji BiH i pet u RS-u", istakla je Suada Fazlović, šef Sektora za utvrđivanje i naplatu poreza u Poreskoj upravi Brčko distrikta BiH.

Prema njenim riječima, da bi krenuli u proces gašenja firme, vlasnici prethodno moraju izmiriti svoje obaveze u Poreskoj upravi, tako da nakon zatvaranja apsolutno nemaju nikakvog duga prema ovoj instituciji.

Ona je naglasila da do zatvaranja dolazi zbog otežanih uslova poslovanja izazvanih prvenstveno svjetskom ekonomskom krizom, te da poreske obaveze nisu ključni elemenat koji dovode do gašenja firmi.

Još je istakla da je evidentno i postepeno otvaranje novih poslovnih subjekata, i da se prema procjenama do kraja godine ne očekuje znatno povećanje broja zatvaranja poslovnih subjekata u odnosu na prošlu godinu, kada je zatvoreno oko 300 firmi.