U velikim gradovima
0

Brazil najavio izgradnju 800 aerodroma

Klix.ba
Mađunarodni aerodrom u Braziliji
Mađunarodni aerodrom u Braziliji
Brazilska predsjednica Dilma Rousseff je u Parizu najavila da će njena zemlja početi izgradnju najmanje 800 regionalnih aerodroma.

"U Brazilu se uvijek radi o velikim iznosima. Planiramo izgraditi najmanje 800 regionalnih aerodroma za gradove sa više od 100.000 stanovnika. Brazil je ogromna zemlja. Potrebno nam je nešto bolje od željezničke pruge. Želimo da svi gradovi sa više od 100.000 stanovnika imaju jedan aerodrom u blizini. Aerodromi su nam potrebni i za ekonomski razvoj", rekla je Rousseff.

Prema tržišnim analitičarima brazilski bruto domaći proizvod se ove godine povećao samo za jedan posto. Prošle godine je brazilski BDP povećan za 2,7 posto, a 2010. za 7,5 posto.

Brazil ima 194 miliona stanovnika, a vlasti žele poboljšati infrastrukturu pred svjetsko fudbalsko prvenstvo 2014. godine. Nedavno je postignut ugovor vrijedan više od 14 milijardi dolara, koji ima za cilj poboljšavanje postojećih aerodroma, kako bi se mogao primiti ogroman broj turista koji se očekuju za dvije godine.

"Većina aerodroma u Brazilu je uvijek pretrpana. Ako se situacija ne poboljša, imat ćemo ozbiljne probleme", kazao je Roberto Krete, predsjednik Asocijacije avioprijevoznika Latinske Amerike i Kariba.