biznis
0

Branković: Vlade će iznaći mehanizme da građani ne osjete poremećaj u cijeni gasa

FENA
Cijena gasa će se morati povećati jer je u pitanju kalkulativni element ugovora o snabdjevanju gasom, a poremećaj u cijeni gasa ćemo prolongirati najvjerovatnije do marta, izjavio je danas federalni premijer Nedžad Branković nakon sastanka koji je održan na njegovu inicijativu u zgradi Kantona Sarajevo.

Federalni i premijer Kantona Sarajevo Samir Silajdžić sa svojim saradnicima razgovarali su sa predstvnicima gasnog sektora (Energionvesta, BH-Gasa i Sarajevogasa) o snabdjevanju gasom i cijenama ovog energenta.

Cijena gasa je stvar ugovora između isporučioca i kompanija koje nabavljaju gas, pojasnio je Branković, a cijena gasa se utvrđuje na bazi formule koja podrazumjeva kretanje cijene nafte i naftnih derivata u zadnjih devet mjeseci, čiji poremećaji utiču na cijenu gasa u tekućem mjesecu.

Ruski isporučioc gasa najavio je povećanje cijene ovog energenta, pa tako postoje ulazni parametari o povećanju cijene samo je pitanje na koji način će se ta razlika namiriti.

-Vlada Federacije BiH vodi računa o korisnicima na svim distributivnim područjima u FBiH i znamo kako bi to poskupljenje uticalo na standard građana, posebno jer je još u toku sezona grijanja, pa smo odlučili da nađemo mehanizam sa Vladom KS za distributivno područje Sarajava da poremećaj u cijeni gasa potrošači ne osjete naredna dva mjeseca – istakao je Branković.

Na pitanje novinara koliko će poskupiti gas Branković je kazao da će odluka biti donesena vjerovatno sljedeće sedmice kada će se moći govoriti o procentima poskupljenja.

Dug za isporučeni gas u ratnom periodu, prokomentirao je Branković, građani ne osjete na svojim računima. Vode se pregovori o načinu servisiranja tog duga od 104 miliona dolara, neka rješenja su ponuđena ruskom isporučiocu, pa je po prvi put ugovor o isporukama produžen godinu dana.

Ovih dana će biti intenzivni kontakti Vijeća ministra BiH i predstavnika ruske strane, a delegacija Energoinvesta i BH-Gasa već sutra ide u Moskvu i očekuje se da će na osnovu modela koji su ponuđeni naći rješenja.

Osim cijena gasa razgovarano je i o rješavanju problema početka eksproprijacije na Lotu 2 Sarajevske zaobilaznice. Zbog manjih troškova ekproprijacije na Lotu 1 pronađen je način kako osigurati novac da krene eksproprijacija i na Lotu 2 ove zaobilaznice.