biznis
0

Branković tvrdi da je FBiH siguran ambijent za strana ulaganja

FENA
Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nedžad Branković ustvrdio je danas u Sarajevu da je Bosna i Hercegovina, odnosno Federacija BiH, sigurna za strana ulaganja.

O tome, prema njegovoj ocjeni, svjedoči i prisustvo Vijeća stranih ulagača (FIC) kao asocijacije s 27 kompanija članica čiji predstavnici ne namjeravaju da se povuku, već žele i dalje ulagati u BiH. Oni već zapošljavaju 11.000 ljudi.

Branković je to kazao novinarima nakon što su u zgradi Federalne vlade on i nekolicina članova Vlade primili delegaciju FIC-a i razgovarali o mogućnostima unapređenja ambijenta za strana ulaganja te o reformskim procesima koje treba da dovedu do tog cilja.

S premijerovom ocjenom složio se, generalno, predstavnik FIC-a, ujedno zastupnik Evropske banke za razvoj Giulio Moreno, ali je dodao da su slabe tačke koje mogu destimulirajuće djelovati na potencijalne investitire administrativne prirode i odnose se na registraciju firmi, usklađivanje poreznog zakonodavstva, pribavljanje građevinskih dozvola te zakonsku legislativu.

"Treba pojednostaviti komplikovane administrativne porocedure. Samo za građevinsku dozvolu u Sarajevu, naprimjer, potrebno je pribaviti 53 različita potpisa i odobrenja", izjavio je nakon sastanka Moreno.

On i Alexander Zsolnai naglasili su uime Vijeća stranih ulagača spremnost da podrže Federalnu vladu u njenoj namjeri da unaprijedi poslovni ambijent za strana ulaganja.

Uime Evropske banke za obnovu i razvoj, Moreno je najavio angažman u BiH na projektima koridora 5-C, poboljšanja uslužnih kapaciteta aerodroma u Mostaru, Tuzli i Banjoj Luci, gasifikacije u Federaciji i drugih aktivnosti.

Vijeće stranih ulagača uspostavljeno je 2006. godine i okuplja strane investitore prisutne u BiH koji su dosad uložili više od četiri milijarde KM.