biznis
0

Branković razgovarao s delegacijom eksperata libijske vlade

FENA
Premijer Federacije BiH Nedžad Branković danas je primio delegaciju eksperata Vlade Libije koja će narednih nekoliko dana boraviti u našoj zemlji radi upoznavanja mogućnosti ulaganja u projekte u našoj zemlji, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću FBiH.

Libijsku delegaciju predvodio je Abdulhakim M.E.L. Misurati, a sastanku su prisustvovali i direktor Federalne agencije za privatizaciju Enes Ganić i savjetnik premijera Fuad Strik.

Premijer Branković naglasio je da će Vlada FBiH u narednih nekoliko godina pokrenuti značajne projekte zbog revitalizacije infrastrukture i podizanja industrijske proizvodnje pa se očekuje snažniji zamah investicija i novog zapošljavanja.

U tom su cilju sačinjena nova rješenja u poreznoj politici koja će smanjiti opterećenja privrede i stvoriti ambijent za snažnija strana ulaganja. Tome u prilog ide i politika jednakih uvjeta za strane i domaće kompanije.

Premijer je naglasio da su strane investicije u BiH ove godine već dostigle 1,3 milijarde eura te da se približavanjem evropskim integracijama naša zemlja čini sve privlačnijom za investiranje.

Abdulhakim Misurati naglasio je ozbiljne namjere za investiranjem libijskog kapitala u našoj zemlji pošto postoje dobra iskustva u privrednoj saradnji. Istaknut je primjer “Bosnalijeka”.

U narednih nekoliko dana visoka libijska delegacija posjetit će nekoliko gradova u Federaciji BiH radi upoznavanja potencijala za ulaganja i u razgovorima s domaćim zvaničnicima zaokružiti posjetu od koje svi očekuju konkretne rezultate.

Vlada FBiH će investicionu saradnju s Libijom direktno pratiti – rečeno je tokom susreta.