biznis
0

Branković: Porast bruto društvenog proizvoda u FBiH u 2007. godini 8,1 posto

FENA
Porast bruto društvenog proizvoda po stanovniku u Federaciji BiH u godini koja je na izmaku iznosio je 8,1 posto, izjavio je danas federalni premijer Nedžad Branković na tradicionalnom prazničnom prijemu u Vladi FBiH.

Prema podacima koje je naveo premijer Branković, istovremeno je zabilježen rast fizičkog obima proizvodnje od 10,2 posto, ostvaren je rast izvoza od 19,8 posto, dok je pokrivenost uvoza izvozom iznosila 45 posto.

Branković je dalje rekao da je broj zaposlenih u Federaciji BiH dostigao 475.875, odnosno povećan je za 21 posto, prosječna plaća je dostigla 655 KM, odnosno veća je za 9,4 posto, a prosječna penzija je veća za 18,69 posto. Broj registriranih preduzeća je veći za 4,8 posto.

Istovremeno je inflacija (rast cijena na malo) iznosila 1,9 posto, a porast troškova života 1,2 posto.

Kada su u pitanju aktivnosti Vlade FBiH, premijer je naglasio da je doneseno 57 nacrta i prijedloga zakona, 45 uredbi, 27 odluka, 23 izvještaja i informacije, 13 mišljenja, šest planova, šest prijedloga za imenovanje, dva programa i jedna politika djelovanja, dvije strategije, dva budžeta i dva rebalansa budžeta te jedan program rada.

Premijer Branković je kazao da je u 2007. godini završena dionica autoputa u dužini od osam kilometara, gradi se prvi sistem naplate na autoputu, započeta je izgradnja gasovoda Visoko - Kreševo, započeta je reforma direktnih poreza i boračkog sektora, sanirano je 250 škola, finansirano 600 doktorata, potpisan je kolektivni ugovor za zdravstvo, donesen je Zakon o Razvojnoj banci, osigurano je 30 miliona KM za brzu cestu Tuzla - Sarajevo i radi se projekt marine u Neumu.