biznis
0

Branković na sastanku o rješenju za KTK Visoko

FENA
Premijer Federacije BiH Nedžad Branković danas je u Visokom predsjedavao sastankom posvećenom privatizaciji dijela KTK-a Visoko.

U razgovorima su sudjelovali premijer Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) Miralem Galijašević, direktor Agencije za privatizaciju u Federaciji BiH (APF) Enes Ganić, savjetnik federalnog premijera Radovan Vignjević, načelnik općine Visoko Munib Alibegović, direktor KTK-a Visoko Senad Bilalović, predsjednik Nadzornog odbora ove kompanije Suad Šahinović, predsjednik Sindikata KTK-a Ramiz Omanović, te u ime "Preventa" d.o.o. Sarajevo Nihad Imamović i Adnan Smailbegović.

Za KTK-ove Tvornicu obuće Goruša i Tvornicu za preradu kože i krzna Topuzovo polje je, nakon dva nesupjela tendera, APF objavio javni poziv za prodaju metodom neposredne pogodbe. Pristigla je po jedna ponuda za obje ove tvornice, i u oba slučaja se kao ponuđač javio "Prevent".

Budući da ”Preventova” ponuđena cijena nije bila sukladna onoj koju je, kao najnižu, utvrdio Nadzorni odbor KTK-a, a kako je krajnji rok za okončanje podstupka 4. aprila 2009. godine, to je cilj današnjeg sastanka bio pokušaj približavanja stajališta.

Ocjenjujući kako postoji suglasnost svih sudionika današnjeg susreta o potrebi što bržeg i uspješnijeg okončanja privatizacijskog postupka, premijer Branković je predložio, a ostali podržali prijedlog da do sljedećeg ponedjeljka Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije i APF, polazeći od današnje rasprave, ponude moguće načine rješavanja ovog pitanja, odnosno završetka privatizacije, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.