biznis
0

Branković i Šećkanović primili portugalsku državnu tajnicu

FENA
Premijer Federacije BiH Nedžad Branković i federalni ministar prometa i komunikacija Nail Šećkanović sastali su se danas u Sarajevu s državnom tajnicom portugalskog Ministarstva za transport, javne radove i komunikacije Anom Paulom Vitorino, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Na sastanku je razgovarano o nastavku saradnje BiH i Portugala, realizaciji obostrano važnih projekata i saradnji na trećim tržištima.

Ocjenjujući kao veoma dobru poslovnu vijest završetak Projekta isporuke teretnih vagona Željeznicama Federacije BiH, premijer Branković je kazao da je ovo ohrabrujući znak za nastavak saradnje dviju zemalja. U tom kontekstu predložio je mogućnost otvaranja pogona za montiranje vagona u Bosni i Hercegovini i zajednički nastup na trećim tržištima u njihovoj isporuci, sa čim se složila portugalska strana.

Kako bi saradnja bila nastavljena potpisan je i Protokol o akcionom planu koji predviđa nabavku novih hiljadu vagona za potrebe željezničkog sektora u BiH, a u realizaciji tog projekta učestvovale bi, kako je rečeno, i Željeznice RS-a.

Državna tajnica Vitorino složila se s konstatacijom premijera Brankovića da je ovaj projekt primjer uspješne saradnje te istakla da je ovo tek početak.

Bosna i Hercegovina je, ocijenila je, dobra zemlja za investiranje te izrazila uvjerenje da će portugalske kompanije to znati prepoznati.

Premijer Branković je upoznao portugalsku stranu o budućim projektima u transportnoj infrastrukturi, posebno koridoru 5-C, te pozvao portugalske firme da učestvuju u njima.