biznis
0

Branković i Hećo: Vlada želi da "Zrak" nastavi rad

FENA
Premijer Federacije BiH Nedžad Branković i federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vahid Hećo uputili su danas pismo Nadzornom odboru, Upravi društva i Koordinacionom odboru Sindikata “Zrak”d.d. Sarajevo o aktivnostima na rješavanju trenutne situacije u preduzeću i postupanju po žalbi na rješenje o dosudi Općinskog suda u Sarajevu, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Pismu je, kako se navodi, prethodilo mišljenje, te stavovi pravnog tima Vlade FBiH koji je u skladu sa zaključkom sastanka od 16. januara razmotrio pravne aspekte žalbe podnesene na rješenje o dosudi.

U pismu se ističe da je, prije svega, u interesu Vlade Federacije BiH i uposlenika da privredno društvo „Zrak „ d.d. Sarajevo nastavi rad i s tim u vezi ukazuje na obavezu Nadzornog odbora da poduzme korake u pravcu smirivanja situacije u preduzeću i stvaranja uvjeta za neometan nastavak procesa proizvodnje.

U tom cilju neophodno je da Nadzorni odbor hitno, a najkasnije u roku od sedam dana, preispita svoju raniju odluku kojom je naknadno data saglasnost upravi preduzeća da uloži žalbu na rješenje o dosudi, te da objektivno sagledavajući sve aspekte ove žalbe, a posebno moguće štetne posljedice po preduzeće koje bi mogle nastupiti vođenjem sudskog postupka s neizvjesnim ishodom, donese odluku o njenom povlačenju.

Vlada Federacije BiH, uime Federacije BiH, kao većinskog vlasnika preduzeća, traži od Nadzornog odbora i Uprave Društva da sa Sindikatom, hitno, a najkasnije u roku od sedam dana, potpišu protokol kojim će se definirati procedura realizacije obaveza po presudi Suda, u mjeri u kojoj to dozvoljavaju rasposloživa sredstva iz kupoprodajne cijene koja je deponovana na Sudu i osiguraju prekid štrajka i nastavak proizvodnje.

Također, zadužuje se Uprava da pripremi Izvještaj o poslovanju i Plan za sanaciju stanja u preduzeću, kojim će se definirati tehnološke cjeline u kojima se obavlja osnovna djelatnost preduzeća i tehnološke cjeline koje ne služe za obavljanje osnovne djelatnosti, o čemu će konačnu odluku, na prijedlog Nadzornog odbora, donijeti Skupština Društva.

Preostale obaveze po osnovu potraživanja radnika, kao i sredstva za modernizaciju proizvodnje, u skladu s odlukama Skupštine Društva, izmirivat će se prodajom imovine preduzeća koja nije u funkciji ostvarivanja osnovnog procesa proizvodnje.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine će u narednih 60 dana na sjednici razmotriti Izvještaj o stanju u preduzeću Zrak d.d. Sarajevo i eventualnoj odgovornosti Uprave i Nadzornog odbora za nastalu situaciju, te predložiti mjere iz okvira svoje nadležnosti za sanaciju stanja u preduzeću.

Sa sadržajem pisma federalnog premijera i resornog ministra upoznati su predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Edhem Biber i predsjednik Sindikata metalaca BiH Ismet Bajramović, kaže se u saopćenju Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.