biznis
530

Bosnalijek u akciji pružanja pomoći ugroženom stanovništvu BiH

FENA
Vodeća bosanskohercegovačka farmaceutska kompanija Bosnalijek danas je saopćila da od petka u kontinuitetu pruža pomoć u lijekovima, dezinficijensima, hrani i vodi najugroženijim područjima u Bosni i Hercegovini.

U skladu s odlukom Uprave Bosnalijeka o pružanju pomoći, prvenstveno u lijekovima i dezinficijensima građanima Bosne i Hercegovine pogođenim nezapamćenim poplavama, specijalno formirani krizni tim kompanije svakodnevno sarađuje s kriznim štabovima oba bh. entiteta, Crvenim križom, štabovima civilne zaštite, domovima zdravlja i Kliničkim centrom Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

Pomoć u lijekovima direktno se distribuira u ugrožena područja, a tokom jučerašnjeg dana Bosnalijek je dostavio lijekove i dezinficijense ministarstvu Zeničko-dobojskog kantona i Opštoj bolnici u Doboju.

Početkom ove sedmice, u utorak i srijedu, upućena su vozila Bosnalijeka s lijekovima u Odžak, Orašje, Šamac i Dom zdravlja u Tuzli.

U saradnji sa KCUS-om lijekovi su upućeni u Janju, dok su u subotu određene količine neophodnih lijekova, hrane i vode uručene Maglaju, Olovu i Vogošći.

Odgovarajući na direktne zahtjeve domova zdravlja, Bosnalijek je u petak isporučio neophodne lijekove Domu zdravlja Zenica, za područja Nemile i Topčića-Polja, te naredni dan potrebni inzulin u selo Orahovica.

Uvažavajući izuzetno tešku situaciju u kojoj su se našli građani Bosne i Hercegovine nakon nezapamćenih poplava, Bosnalijek pomoć upućuje direktno prema iskazanim potrebama za osnovnim lijekovima, a to su u ovim trenucima: analgetici, anksiolitici, antidepresivi, antidijarojici, antibiotici, antireumatici, antidijabetici, lijekovi za hipertenziju, te dezinfekciona sredstva.

Kao društveno odgovorna kompanija Bosnalijek će ostati značajan oslonac široj društvenoj zajednici, u skladu sa svojom misijom unaprjeđenja kvaliteta života, te će pružiti maksimalnu podršku žrtvama ovih elementarnih nepogoda, saopćeno je iz te kompanije.