biznis
86

Bosnalijek generalni sponzor jedanaeste godišnje gastroenterološke konferencije

Klix.ba
Nedim Uzunović
Jedanaesta godišnja konferencija gastroenterologije je otvorena 19. marta 2015. godine u Domu mladih u Sarajevu.

Na svečanoj ceremoniji otvaranja učesnicima Konferencije su se obratili prof. dr. Mehmed Gribajčević, počasni predsjednik Upravnog odbora Konferencije, Edina Mehić, viša medicinska sestra na Institutu za gastroenterohepatologiju KCUS, prof.dr. Nenad Vanis, šef Instituta za gastroenterologiju KCUS i direktor Konferencije, prof.dr. Nadan Rustemović, u ime međunarodnih predavača i ESGE prof.dr. Rusmir Mesihović, generalni direktor KCUS i predsjednik Upravnog odbora Konferencije.

U okviru ove značajne međunarodne Konferencije, novinarima su se ispred Bosnalijeka obratili generalni direktor Nedim Uzunović i direktorica Regije BiH dr. Mirna Sijerčić.

"S obzirom na raširenost oboljenja probavnog trakta, Bosnalijek je razvio portfolio lijekova koji doprinose uspješnom liječenju gastroenteroloških oboljenja. Ponosni smo jer imamo mogućnost da pružimo naš doprinos razvoju i unapređenju zdravstva, te podrškom koju pružamo za unapređenje gastroenterologije kao naučne discipline", rekao je direktor Uzunović u svom obraćanju. Bosnalijek je poznat po svojoj spremnosti da pruži podršku značajnim projektima iz oblasti zdravstva, prevencije, zaštite i unapređenja kvaliteta života građana.

"Među najvećim izazovima Bosnalijeka je postizanje zadovoljstva krajnjih korisnika. S toga ćemo proširenje svog asortimana lijekova ostvariti ulaskom u nove oblasti i tehnologije, te na taj način zadržati korak sa industrijskim međunardnim trendovim", naglasio je direktor Uzunović.

Dr. Mirna Sijerčić je podsjetila da Bosnalijek već duži niz godina prati, podržava i pruža podršku organizaciji gastroenterološke Konferencije.

"Pored generalnog sponzorstva, veliko nam je zadovoljstvo da je Bosnalijek i ove godine domaćin satelitskog simpozijuma na kojem će tematsko obraćanje imati prof. dr. Ervin Alibegović, specijalista za gastroenterologiju i hepatologiju Univerzitetskog kliničkog centara Tuzla", naglasila je dr. Mirna Sijerčić i dodala da će prof. dr. Ervin Alibegović govoriti o ulozi Enterofuryl-a u eradikaciji Helicobacter pylori.

Tema ovogodišnje, dvodnevne Konferencije gastroenterologije su bolesti gornjeg dijela probavnog sistema, jednjaka i želuca.

Podaci govore da je u svijetu, ali i kod nas, povećan broj ove vrste oboljenja, uzrokovanih savremenim načinom života, stresom, nekvalitetnom prehranom, konzumiranjem alkohola i cigareta i drugim uzročnicima.