Banja Luka
0

"Boska" za tri miliona eura prodata konzorciju "Zekstra-Delta"

FENA
Ugovor o prodaji 58 posto akcija Robne kuće "Boska“ beogradskom konzorciju "Zekstra- Delta“ potpisan je danas u Banjoj Luci.

Kupac se obavezao da će zadržati 254 radnika i u rekonstrukciju "Boske“ uložiti 40 miliona eura.

Predstavnik Konzorcija "Zekstra-Delta" Dragan Đurić rekao je, nakon što je s ministrom trgovine i turizma RS-a Predragom Gluhakovićem potpisao kupoprodajni ugovor, da će toj robnoj kući "vratiti stari sjaj“ te da će postati jedna od najopremljenih robnih kuća u regionu.

Ugovor je potpisan u prisustvu predsjednika Vlade RS-a Milorada Dodika i predsjednika komapnije "Delta holding“ Miroslava Miškovića.

Dodik je ocijenio da je Vlada prodajom akcija "Boske“ napravila najbolji mogući poslovni aranžman, između ostalog i zbog toga, što kupac, prethodno, nije uvjetovao rješavanje vlasničkih odnosa unutar ove robne kuće, koji su više godina opterećivali njenu privatizaciju.

"Imajući u vidu da dugovi 'Boske' iznose 12 miliona KM, da smo dobili šest miliona KM za državni kapital i da će biti nastavljeno ulaganje u robnu kuću, mislim da je ovo veoma važna i velika akvizicija Vlade RS-a“, rekao je Dodik.

Ministar Gluhaković smatra da prodaja akcija "Boske“ predstavlja jedan od najuspješnijih privatizacionih aranžmana entitetske Vlade , uz privatizaciju "Telekoma“, naftne industrije i "Glasa Srpske“, te napominje da je Vlada ugovorom o prodaji akcija, zaštitila 254 zaposlena radnika u "Boski“.

Predstavnik konzorcij "Zekstra-Delta“ Dragan Đurić naglasio je da će svi radnici ostati na svojim radnim mjestima, a da je planirano zapošljavanje još stotinu novih radnika.

Direktor kompanije "Delta holding“ Miroslav Mišković, podsjetio je da je "Delta“ u Republici Srpskoj već prisutna kroz lanac maloprodaje i najavio izgradnju šoping mola u Banjoj Luci do 2010. godine i početak poslovanja osiguravajuće kuće "Delta đenerali“.

On je izrazio zainteresovanost da "Delta holding“, koji posluje u velikom broju država regiona, plasira poljoprivredne prehrambene proizvode iz RS-a na evropsko i svjetsko tržište, pod uvjetom da ispunjavaju evropske norme propisane za prehrambenu industriju.