biznis
0

Bosanska Krupa: Potpisan ugovor o nabavci 19 plastenika

FENA
Bosanska Krupa
Bosanska Krupa
Načelnik Općine Bosanska Krupa, Armin Halitović potpisao je danas ugovor s Opštom zadrugom "Bios" iz Visokog o nabavci još 19 plastenika površine 100 metara kvadratnih, sa sistemom za navodnjavanje, u vrijednosti od 57.000 KM.

Prvi put značajna sredstva u iznosu od 45.000 maraka za proširenje plasteničke proizvodnje, kao podrška razvoju povrtlarstva, izdvojena su početkom ove godine. Načelnik Halitović s 15 zainteresiranih za plasteničku proizvodnju potpisao je ugovor u martu. S obzirom da se već tada pokazalo da postoji ogroman interes za plastenike, uslijedila je i nova nabavka. Na raspisani javni poziv za dodjelu plastenika prijavila su se 54 poljoprivrednika, a odabrano je njih 19. Prednost su imali oni, koji u poslijeratnom periodu do sada nisu dobili plastenik, te koji već duži period ne rade ili u svom domaćinstvu imaju više osoba na evidenciji nezaposlenih. Vrijednost jednog plastenika je oko 3.000 KM.

Procjenjuje se da svaki od njih omogućuje proizvodnju od 2 do 2,5 tona povrća, što će ukupno u Bosanskoj Krupi povećati plasteničku proizvodnju za oko 45 tona, rečeno je. Na taj način Općina pokušava omogućiti zainteresiranima da osiguraju egzistenciju sebi i svojoj porodici. Praksa pokazuje da se sa svakim plastenikom garantuje barem jedno novo radno mjesto, a ukoliko se proizvodnja razvije nudi mogućnost i dodatnog zapošljavanja. "Trend nabavke plastenika će se nastaviti i u budućnosti, u zavisnosti od sredstava, koja se budu osiguravala za podršku razvoja poljoprivrede, odnosno povrtlarstva", kazao je načelnik Halitović.