biznis
2

Borba za svaki dolar: Australske banke žele ući u iPhone, Apple se žestoko protivi

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Četiri velike finansijske firme u Australiji u julu su predale žalbu državnoj Komisiji za konkurenciju i potrošače (ACCC) u vezi s Appleovim sistemom plaćanja.

Banke Bendigo and Adelaide, Commonwealth Bank of Australia, National Australia Bank i Westpac protive se Appleovoj politici zabrane ulaska bankarskih aplikacija u uređaje poput iPhonea. Američka kompanija to radi u korist vlastite aplikacije za plaćanje – Apple Pay.

"Odbijanje Applea da pruži prostor drugim aplikacijama svrstava ga na posebno mjesto pored svih drugih proizvođača hardvera", stoji u obrazloženju banaka.

Apple se u Australiji brani argumentima kako bi dopuštanjem ulaska drugim bankarskim aplikacijama u iPhone bila narušena sigurnost korisnika. Apple je od ACCC-a zatražio da odbije žalbu četiri velike banke.

Apple Pay osigurava plaćanje svojih korisnika putem tokena. Umjesto da vlasnik iPhonea dijeli informacije o kreditnoj kartici koristeći klasičnu transakciju, aplikacija kreira jedinstven zamjenski token koji se dijeli u trenutku kupovine.

Apple je banke nazvao "kartelima" zbog činjenice da njihov udio u australskim kreditima i depozitima već iznosi od 66 do 70 posto. S druge strane, banke smatraju da Apple posluje nepravedno i da ima poseban tretman.