Japan
0

Borba za jedinstvenu azijsku monetu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Lider japanske opozicije i favorit za mjesto premijera Yukio Hatoyama izjavio je u intervju za jedan japanski časopis kako će se zalagati za stvaranje jedinstvene azijske monete i predvidio kraj ere svemoćnog dolara.
  • Trebalo bi da ujedinimo monete u regiji i realiziramo zajedničku azijsku monetu, izjavio je Hatoyama u intervju za japanski sedmičnik Voice koji izlazi u ponedjeljak, prenosi AFP.

Lider japanske demokratske stranke, glavnog pokreta opozicije i favorit na općim izborima koji će se održati 30. augusta u Japanu, smatra da Azijci treba da "kreiraju pravila za ekonomsku saradnju i sigurnost stavljaući ih iznad nacionalnosti svake zemlje".

Hatoyama je previdio da će trebati najmanje deset godina kako bi se kreirala jedinstvena moneta i da će ona omogućiti smanjivanje političkih napetosti u regiji.

Ideja o jedinstvenoj azijskoj moneti se pojavila početkom 90-tih godina, a osnažena je tokom finansijske krize na kontinentu 1997.

Od tada se ona redovno ponovo pojavljuje iako ekonomisti smatraju da diplomatska neslaganja u regiji, disparitet političkih sistema i naročito velike razlike na ekonomskom nivou između država čine da je ovaj projekat neostvarljiv još puno godina.

Japanska demokratska stranka je na čelu po broju glasova koje joj daju budući glasači na izborima 30. augusta i mogla bi da oduzme vlast Liberalnodemokratskoj stranci koja upravlja zemljom bez prekida od 1955.

Hatoyama, koji bi u slučaju pobjede ove stranke postao premijer, obećao je da će voditi politiku koja neće zavisiti od SAD-a, najbližeg japanskog saveznika.