biznis
1

Boeing planira otvoriti fabriku u Kini

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Planovi za pokretanje Boeingove fabrike u Kini prezentovani su kineskoj vladi u Pekingu.

Kineski predsjednik Xi Jinping trenutno se nalazi u službenoj posjeti SAD-u, gdje će posjetiti jedno od Boeingovih postrojenja. Pokretanje Boeingove fabrike u Kini predstavljat će zaokret u politici američkog giganta na jednom od ključnih tržišta, gdje Boeingov evropski konkurent Airbus već proizvodi Airbus 320 i planira pokretanje novog odjela za proizvodnju modela A330S, prenosi AFP.

Boeingovo postrojenje planira se graditi u gradu Zhoushan u provinciji Zhejiang, izvještavaju kineski mediji. Nova fabrika će predstavljati centralni dio nove industrijske zone u Zhoushanu.

Predsjednik Jinping će prvo posjetiti Boeingovu fabriku u Washingtonu, nakon čega će razgovarati s predsjednikom SAD-a Barackom Obamom o temi otvaranja Boingove fabrike u Kini.

Očekuje se da se u Kini za Boeing proizvede 6.330 novih komercijalnih aviona u vrijednosti od oko 950 milijardi dolara do 2034. godine.

Randy Tinseth, potpredsjednik marketing službe u kompaniji Boeing, obrazlažući proširenje na kinesko tržište kazao je: "Airbus ima svoj način plasmana na kinesko tržište, a mi imamo svoj. Naš put je drugačiji. Ne možemo reći za našu ili njihovu strategiju da je dobra ili loša. Mi uvijek držimo otvorene opcije za budućnost".

Grad Zhoushan se nalazi na delti rijeke Yangtze na Istočnom kineskom moru i graniči s komercijalnim središtem Šangaja.