Imaju 800 naručenih Dreamlinera
0

Boeing nastavlja proizvoditi avione 787 sa istom baterijom

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Iako su iz japanske aviokompanije All Nippon Airways otkrili da su u proteklih nekoliko mjeseci morali zamijeniti deset baterija na avionima Boeing 787, a sličan problem imali su i u Japan Airlinesu, američki proizvođač ovih letjelica ne namjerava promijeniti baterije, već su najavili nastavak proizvodnje jednake dosadašnjoj.

Kao opravdanje za proizvodnju sporne baterije, iz Boeinga su objavili da je u proteklom periodu bilo tek nešto više slučajeva mijenjanja ovog dijela aviona te da je to bilo rezultat rutinskog održavanja.

Podsjetimo, problemi s baterijom doveli su do prizemljenja cijele flote 787.

Boeing je u posljednjem tromjesečju prošle godine zabilježio rekordne prihode od 22 milijarde dolara, međutim, posljednja dešavanja sa letjelicama 787 mogla bi se znatno odraziti na prihode u bliskoj budućnosti, piše BBC.

Izvršni direktor Boeinga Jim McNerney ističe da trenutno posluju kao i inače, dodajući da kompanija planira nastaviti proizvodnju 787-ica, a rade i na razvoju šireg tijela aviona.

Trenutno imaju naručenih 800 Dreamlinera, a nijednom nisu bili u prilici od dobavljača dijelova zatražiti da uspore isporuku.

"Istraga o nedavnim slučajevima je u toku, a ništa što je dosad otkriveno ne ukazuje na to da smo izabrali pogrešnu bateriju", kazao je McNerney.

Ni inspektori japanskog ministarstva saobraćaja nisu pronašli nikakvu grešku na baterijama, zbog čega postoji bojazan da će avioni morati ostati prizemljeni sve dok istragom ne bude pronađen pravi uzrok.