biznis
0

BMW dijeli novčane nagrade radnicima zbog velikog profita

FENA
Kompanija BMW danas je najavila da će svi zaposleni u njenim njemačkim fabrikama dobiti novčanu nagradu vrijednu više od 1,5 mjesečne zarade, zahvaljujući uspješnim poslovnim rezultatima koje je prošle godine ostvario taj proizvođač luksuznih automobila.

BMW je saopćio da je bonus, koji će biti isplaćen u julu, najveći dosad. Isplate će se kretati i do 156,8 procenata mjesečne plaće, u poređenju s najvećim dosadašnjim nivoom (prošle godine) od 155,9 posto, prenose agencije.

Direktor za kadrovska pitanja Ernst Bauman izjavio je da je uprava kompanije zadovoljna što je u stanju da radnicima isplati rekordnu sumu za njihov izuzetan doprinos prošle godine.

Nivo isplate zavisi od toga koliko je godina pojedinac radio u BMW-u, koji u Njemačkoj ima 8.000 zaposlenih.

Kompanija je objavila da namjerava da na osnovu učešća u profitu novčane nagrade podijeli i zaposlenima u pogonima van Njemačke, u skladu s "lokalnim uvjetima."

Na Frankfurtskoj berzi cijena akcija BMW-a porasla je 2,3 posto, na 39,90 eura. Netoprofit BMW-a za 2005. objavljen u martu, nepromijenjen je u odnosu na godinu ranije (2,24 milijarde eura), uprkos povećanju troškova poslovanja.