biznis
0

Blago oslabljen kreditni rejting BiH

SRNA
BiH je zabilježila blagi pad kreditnog rejtinga od 0,1 poen i sa 31,4 poena zauzima 108. poziciju na listi od oko 180 država svijeta, pokazalo je istraživanje časopisa "Institutional Investor".

Lista je napravljena na osnovu ankete među ekonomistima i analitičarima najvećih svjetskih banaka i društava za upravljanje novcem, koji svakoj državi dodjeljuju ocjenu od nula do 100, gdje najveća ocjena predstavlja najmanju mogućnost bankrota.

Prema ovom istraživanju, Crna Gora je poboljšala kreditni rejting za 1,3 poena i zauzela 85. poziciju na listi, sa 40,8 poena, dok od zemalja regiona više bodova od nje imaju Srbija i Hrvatska - 42,3 i 55,8 poena.

Srbiji je rejting, u odnosu na martovsku listu, porastao za 1,6 bodova i zauzima 84. mjesto, dok je Hrvatskoj smanjen za 1,8 poena, pa sada zauzima 61. poziciju.

Rejting je pao i Makedoniji za 0,6 bodova, dok je kreditni rejting Albanije porastao za 4,7 poena i ona se nalazi među šest država sa najvećim rastom rejtinga u prethodnih šest mjeseci.

Od zemalja bivše Jugoslavije, najbolji kreditni rejting ima Slovenija - sa 82,6 poena, koja se nalazi među 20 država kojima najmanje prijeti bankrot i ima bolji rejting od Hong Konga, Irske i Italije.

Na vrhu liste se nalaze Švajcarska sa 92,8 poena, Luksemburg sa 92,6 i Norveška sa 92,5 poena.