biznis
0

Blago jačanje cijena nafte

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Cijene sirove nafte su u četvrtak samo blago povećane, podstaknute slabljenjem dolara i jačanjem tržišta akcija, jer je zabrinutost zbog obimnih zaliha naftnih derivata u SAD-u i drugim velikim tržištima spriječila veći rast.

Bliska novembarska isporuka svijetle sirove nafte na tržištu u New Yorku je ugovarana 0,65 centi u porastu, po 70,22 dolara za barel, dok je nafta marke "brent" za istu isporuku u Londonu poskupjela 0,70 centi, na 67,90 dolara za barel, prenijela je agencija Dow Jones.

Analitičari i trgovci su ocijenili da su u srijedu podaci američkog ministarstva energetike o zalihama u SAD-u bili nepovoljni, jer se prošle sedmice u američkim skladištima, uprkos manjim količinama nafte, nalazilo više naftnih derivata nego nedjelju dana ranije, što svjedoči o tome da slabi tražnja krajnjih korisnika.

Analitičari ukazuju da bi u narednom periodu veću pažnju trebalo poklanjati zalihama derivata i tržištu nafte "brent", s obzirom na to da ta marka predstavlja bolje mjerilo za globalnu tražnju.