Federalno ministarstvo trgovine
0

Blagi pad cijena energenata i namirnica

FENA
Vlada Federacije BiH u suradnji sa županijskim vladama poduzela je niz mjera kojima je ublažila rapidan rast cijena osnovnih životnih namirnica, a cijene energenata i osnovnih životnih namirnica i dalje imaju trend blagog, ali kontinuiranog pada.

Zaključak je to s današnjeg sastanka federalnog ministra trgovine Desnice Radivojevića, resornih županijskih ministara, predstavnika Gospodarske komore Federacije BiH, Uprave za inspekcijske poslove Federacije BiH, te predstavnika nevladinog sektora za zaštitu potrošača, priopćeno je iz Federalnog ministarstva trgovine.

Sudionici sastanka istaknuli su kako je u proteklom razdoblju zabilježen niz neregularnosti i tromosti u provođenju pojedinih mjera, koje su imale za cilj zaštitu građana od naglog rasta cijena osnovnih životnih namirnica.

U prvom redu navedene su nepravilnosti prilikom intervencija Federalnih i županijskih robnih rezervi, kao rezultat dugogodišnje nekoordiniranosti federalnih, županijskih i općinskih institucija.

Također su aktualizirana i pitanja adekvatnog kreiranja politike zaštite potrošača, domaće proizvodnje, te politike jačanja konkurentnosti u cilju eliminacije bilo kakvog oblika monopolizma na tržištu Federacije Bosne i Hercegovine.

Na kraju sastanka definirani su zaključci, čiji je cilj kreiranje i realiziranje kratkoročnih i dugoročnih mjera za razvoj socijalne, ekonomske, tržišne, potrošačke i konkurencijske politike.

Dogovoreno je žurno formiranje Savjeta za praćenje cijena, zatim utvrđivanje visine marži za sve vrsta brašna, kruha, žitarica i mlijeka, i to 8 posto za veleprodaju, te 8 posto za maloprodaju, te povećanje broja i učestalost inspekcijskih kontrola.

Također, naloženo je uključivanje svih županijskih ministarstava trgovine u organizaciju međunarodne konferencije o zaštiti potrošača, koja će se održati sljedeće godine, te usklađivanje medijskog djelovanja tih ministarstava kada je u pitanju provedba mjera za snižavanje ili usporavanje rasta cijena osnovnih životnih namirnica.

Zaključeno je i to da treba poduzeti aktivnosti na pripremi odgovarajuće regulative za uvođenje indeksiranja cijena, što podrazumijeva i formulu za izračun tako određenih cijena naftnih derivata, stoji u priopćenju za javnost Federalnog ministarstva trgovine.