biznis
0

Blage oscilacije cijena nafte

FENA
Cijene nafte na američkom tržištu danas su porasle, poduprte jačanjem dionica na svjetskim tržištima, dok su na londonskom tržištu pale zbog upozorenja agencije Standard & Poor's u vezi Grčke.

Tako je cijena barela nafte na američkom tržištu ostala gotovo nepromijenjena na 95,01 dolar. Na tržištu u Londonu barel je pojeftinio za 15 centi i njime se trgovalo po 111,61 dolar.

Obim trgovanja na oba tržišta je relativno skroman s obzirom na obilježavanje američkog državnog praznika Dana neovisnosti, koji tradicionalno trgovci naftom smatraju vrhuncem potražnje za gorivom u SAD-u.

Podršku cijenama nafte pruža rast cijena dionica na svjetskim tržišta od prošle sedmice, konstatirao je trgovac naftom u Jefferies Bacheu Christopher Bellew.

"Mišljenja sam da oporavak tržišta dionica ukazuje na određenu dozu povjerenja glede rasta", kazao je, prenose mediji.

Tržišta dionica dobila su podršku od ministara finansija eurozone koji su proteklog vikenda odobrili isplatu nove tranše kredita Grčkoj u iznosu 12 milijardi eura.

Također su izjavili da će pojedinosti drugog po redu paketa pomoći za prezaduženu Grčku biti dovršene do sredine septembra.

Cijene nafte, posebno one na londonskom tržištu, pogodilo je slabije raspoloženje ulagača, izazvano upozorenjem agencije za izdavanje rejtinga Standard & Poor's da bi svaki vid reprogramiranja grčkog duga mogao biti klasificiran kao "selektivan bankrot".

Rast cijena nafte i dalje ograničava nedavna najava Međunarodne agencije za energiju (IEA) o otpuštanju nafte iz strateških rezervi u ukupnoj količini od 60 miliona barela.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) u međuvremenu je objavila da je barel njene košarice nafte u prošli petak pojeftinio za dolar u odnosu na prethodni dan, na 106,5 dolara.