biznis
0

Bjelorusiji će naftu prodavati Azerbejdžan umjesto Venecuele

FENA
Azerbejdžan, Bjelorusija i Venecuela sklopili su barter sporazume o isporukama nafte, u okviru kojih će Baku preuzeti obaveze Caracasa za isporuke nafte Bjelorusiji, dok će Caracas ispunjavati obaveze Azerbejdžana po ugovorima sa SAD-om, saopćila je azerbejdžanska državna naftna kompanija SOCAR.

"Barter aranžmani, sklopljeni između Azerbejdžana, Bjelorusije i Venecuele, predviđaju isporuke pet miliona tona nafte godišnje, počevši od 2011. godine", ukazao je direktor SOCAR-a Rovnag Abdulajev.

Nafta će se u Bjelorusiju i SAD-u isporučivati tankerima, pri čemu će se "crno zlato" za Bjelorusiju transportovati preko ukrajinske teritorije naftovodom "Odesa-Brodi" prenosi Reuters.

Bjelorusija i Venecuela sredinom oktobra su potpisale sporazum o isporukama Minsku 30 miliona tona nafte godišnje u periodu 2011-2013. u vrijednosti 19,4 milijarde dolara.

U Azerbejdžanu je u 2009. godine proizvedeno 50,376 miliona tona nafte, što je 13,5 posto više nego prethodne godine. Vlasti te zemlje prognoziraju da će taj pokazatelj ove godine dostići 52 miliona tona.

Baku izvozi naftu posredstvom pet glavnih maršruta - ruske luke Novorosijsk, gruzijskih Batumi, Supsa i Kulevi i turske Džejhan.