biznis
405

BIT Camp proslavio drugu generaciju novih 48 software developera

Klix.ba
(Foto: Jasmin Brutus)
Nakon više od 180 dana napornog i intenzivnog rada sa predavačkim i mentorskim timom kojeg čini 45 vrsnih stručnjaka iz IT industrije i akademije u BiH te brojnih sati uloženih u individualni i timski rad na projektima, polaznici BIT Campa imaju priliku da zakorače na tržište rada i zaposle se u jednoj od najperspektivnijih industrija današnjice.

"BIT Camp je mnogo više od kursa, šestomjesečne obuke za software developera. BIT Camp je jedna velika prekretnica u mom životu. Promijenila sam stavove, mišljenja, imam bolju perspektivu za život općenito, stekla sam mnoge dobre navike, razvila sam nova prijateljstva sa nevjerovatnom grupom ljudi", rekla je Medina Banjić, jedna od 48 ponosnih BIT Camperica i BIT Campera kojima su jučer na na svečanoj ceremoniji uručeni certifikati na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu, na kojem se održavala edukacija.

U skladu sa potrebama kompanija BIT Alijanse koje su pokrenule ovaj program kako bi osigurale adekvatan kadar sposoban da odgovori njihovim zahtjevima, druga generacija polaznika BIT Camp-a je bila podijeljena u dvije paralelne grupe fokusirane na dva kurikuluma Java/Android i.NET.

Odlični rezultati prve generacije BIT Campa koja bilježi uspjeh od 95 posto zaposlenih polaznika koji su uspješno završili program, ulijevaju povjerenje i optimizam i ovoj generaciji polaznika.

U svom obraćanju prisutnima, Goran Bunjevac, polaznik .NET razreda je na sljedeći način sažeo svoje iskustvo na BIT Campu: "Teško je opisati nekome koliko se može toga proživjeti i postići u samo šest mjeseci i koliko to iskustvo može mnogo da znači. Preko bezbroj neprospavanih noći, frustracija "Zašto ne radi?" ili ipak "Zašto radi?", puno odricanja, suza, konačno dolazi i ovaj slatki dan kada je sve završeno i gdje dobivamo na neki način priznanje za sve te noći, odricanja i suze. A koliko nam to znači… pa ja vam mogu reći da mi ni majka ni otac nisu bili na dodijeli diplome nakon završetka fakulteta, a danas je mama tu i pri čistoj svijesti i zdrave pameti mogu reći da sam ponosniji na današnji dan nego na pet godina fakulteta".

Čestitke BIT Camperima i BIT Campericama, njihovim roditeljima, predstavnicima BIT Alijanse i BIT Camp timu izrazili su donatori programa: Evropska banka za obnovu i razvoj kroz program pod nazivom "Support for SME competitiveness in B&H" koji finansira Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini., i projekat MarketMakers podržan od strane Švicarske vlade.

Organizatori navode da je interes za BIT Campom veliki, te poručuju svim zainteresovanim da će selekcija kandidata za treću generaciju BIT Campa početi u prvom dijelu 2016. godine, a informacija o tome će biti objavljena na njihovoj oficijelnoj Facebook stranici.

BIT Camp je edukacijski program BIT Alijanse koju čini osam vodećih IT kompanija iz Bosne i Hercegovine: Atlantbh, Authority Partners, codeNest, DevLogic, Green River Media, Mistral Technologies, Ping i Zira.