biznis
0

Bira u ovoj godini udvostručila proizvodnju

FENA
Bihaćka tvornica rashladnih aparata primjer je uspješno privatiziranog poduzeća, koje ostvaruje zacrtane planove. Kontinuirano ulaganje u proizvodnju i kadrove rezultiralo je stabilnim rastom proizvodnje i prodaje.

Modernizacijom tehnologije, izgradnjom novih pogona i povećanjem kapaciteta BIRA je u ovoj godini udvostručila proizvodnju na 200.000 rashladnih jedinica.

Ovo je za Fenu izjavio direktor BIRA-e Faruk Hadžipašić, dodavši da u ovoj godini očekuje izvoz veći od 30 miliona KM, uz izlazak na 10 novih tržišta Evropske unije, poput Mađarske, Češke, Slovačke, Engleske i Francuske.

Prema njegovim riječima, u ovoj godini BIRA će uposliti i 200 novih radnika, a njen poslovni uspjeh utoliko je veći ako se zna da je poduzeće poslovalo u izuzetno nepovoljnom okruženju. U posljednjih 5 godina gotovo ništa nije urađeno na poboljšanju uvjeta poslovanja i stimuliranju proizvodnje i izvoza.

Ipak, BIRA je uprkos brojnim problemima izrasla u uspješno i profitabilno poduzeće, čiji proizvodi zadovoljavaju rigorozne međunarodne standarde kvaliteta i uspješno se prodaju na inozemnom tržištu.