biznis
0

Bio-base nastavlja edukacije za zvanje HACCP menadžer

FENA
Sarajevska konsultantska kuća Bio-base od 21. do 25. oktobra upriličit će novi seminar o temi "HACCP sistem i njegova implementacija".

Ovaj edukativni program za zvanje HACCP menadžer (savjetnik za kontrolu zdravstvene ispravnosti hrane i bolesti prenosivih hranom), koji traje već četvrtu godinu, bit će održan u Centru za edukaciju i specijalizaciju kadra konsultantske kuće Bio-base.

Belinda Vazda, direktorica Bio-base, izjavila je Feni da će održavanje seminara biti nastavljeno, s obzirom na to da interes za edukacijom za HACCP menadžera iskazuju i osobe iz susjednih država.

-HACCP kao sistem kontrole sigurnosti hrane reguliran je Zakonom o hrani i Zakonom o veterinarstvu, a jedan je i od preduvjeta za izvoz na tržište EU. Vrijeme HACCP-a u BiH tek dolazi. Neke firme su već implementirale taj sistem u svoje poslovanje, a mnoge još to očekuje. HACCP je uvijek u zaštiti zdravlja potrošača i to znači da firme s tim sistemom postaju konkurentnije na tržištu, kazala je Vazda.

Po okončanju seminara, kako je kazala, učesnicima će biti dodijeljeni certifikati, a do sada ovu edukaciju je prošlo oko 350 osoba iz BiH.

I ova, kao i prethodne edukacije, namijenjena je pojedincima s ili bez radnog iskustva, stručnjacima i uposlenicima iz ugostiteljstva, proizvodnje, distribucije, transporta i trgovine hranom, veterine, sanitarnog inženjerstva, prehrambene tehnologije, poljoprivrede, agronomije, biohemije, hemije, biologije i tržnim inspektoratima.

Bio-base je i dobitnik Zlatne ugostiteljske krune za promociju kvalitete i zdravstvene ispravnosti hrane u ugostiteljsko-turističkom sektoru BiH.