biznis
0

Bijelić: Osnovi sumnje u proces privatizacije u Srebrenici

FENA
Srebrenica
Srebrenica
Komisija za reviziju privatizacije državnog kapitala u preduzećima i bankama u Republici Srpskoj je zaključila i dostavila Specijalnom tužilaštvu dva predmeta od kojih se jedan odnosi na područje općine Srebrenice, gdje postoji sumnja da se radi o organiziranom namještanju postupka licitacije s dimenzijama organiziranog kriminala.

Predsjednik ove komisije Borislav Bijelić na pres-konferenciji nije mogao da precizira detalje ovih slučajeva kako se ne bi ugrozila istraga Specijalnog tužilaštva.

Naglasio je i da je Komisija za osam predmeta koji se odnose na preduzeća s područja Srebrenice pokrenula postupak revizije privatizacije uz dogovor da se svi izvještaji pripreme za prvu redovnu sjednicu.

"Prema zaključku Vlade ova komisija je napravila uvid u dokumentaciju svih preduzeća s područja ove općine vezano za pripremu programa privatizacije i prodaju državnog kapitala za osam preduzeća", kazao je Bijelić i dodao da će biti pripremljeni ti izvještaji koji se odnose i na preduzeća u kojima još nije okončan postupak privatizacije.

Bijelić je izrazio očekivanje da će Specijalno tužilaštvo RS-a uskoro izaći s informacijama o pitanju 44 izvještaja nakon obavljene revizije, a koji su im proslijeđeni zbog osnova sumnje da postoji sumnja u proces privatizacije.