Unsko-sanski kanton
0

Bihać i Bosanski Petrovac dobili sredstva za poduzetničke zone

FENA
Sanjin Halimović
Sanjin Halimović
Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Sanjin Halimović s predstavnicima 25 općina u Federaciji BiH potpisao je ugovore u okviru projekta poticanja jedinica lokalne uprave za uspostavu i izgradnju poduzetničkih zona.

Na javni konkurs Ministarstva prijavile su se 44 općine, a njih 25 je zadovoljilo tražene uvjete i dobilo ukupno 1.634.830 KM.

Maksimalni iznos koji se mogao tražiti za izradu dokumentacije za zonu je 20.000, a za infrastrukturne radove u zoni do 80.000 KM.

Općina Bosanski Petrovac je dobila 80.000 maraka, a općinski načelnik Ermin Hajder kazao je, kako je saopćeno iz pres-službe, da je ovim sredstvima dat veliki doprinos da se u ovoj općini ubrzo zaposli oko 200 radnika. Pored toga, ubrzo će početi i program stručnog osposobljavanja, čime će se obezbijediti da nezaposleni Bosanskog Petrovca lakše kunkurišu za radna mjesta u tri nove fabrike, navodi se.

Do sada je u Poslovnu zonu Gorinčani uloženo oko 700.000 maraka, od čega su skoro dvije trećine vlastita sredstva općine.

Dodatna sredstva federalnog ministarstva, ali i odobrenih 100.000 KM kantonalne vlade govori o opredjeljenju viših nivoa vlasti da aktivno s lokalnim zajednicama učestvuju u izgradnji ekonomski stabilnijeg društva.

Pored Bosanskog Petrovca, potpisivanjem ovog ugovora i Općina Bihać dobila je 20.000 maraka za izgradnju poduzetničkih zona.