BBI na Crans Montana Forumu
0

“BiH se treba okrenuti likvidnom azijskom tržištu”

Sarajevo-x.com
Amer Bukvić, direktor Bosna Bank International, jedine banke u BiH koja posluje po islamskim principima, učesnicima Crans Montana Foruma (CFM), jučer je prezentirao islamsko bankarstvo u svijetu, potencijale koje imaju islamske banke i zemlje - njihovi osnivači, te mogućnosti koje one pružaju za razvoj jugoistočne Evrope.

Govoreći o ekonomiji Azije, koja stalno bilježi rast, Bukvić je istakao kako bi Bosna i Hercegovina, kao i kompletna regija, trebali naći ekonomsku sponu sa azijskim zemljama i njihovim tržištima.

“Trenutna međunarodna finansijska kriza će potrajati i za očekivati je da će njen završetak izgledati tako što će se finansijski i ekonomski centri moći iz SAD-a i Evrope preseliti na azijsko tržište, koje je veoma likvidno. Stoga mislim da je neophodno da i čitava regija uspostavi jaču ekonomsku suradnju sa azijskim tržištem. A to bi rezultiralo i jačom suradnjom sa zemljama bogatog Zaljeva, odakle dolaze i osnivači Bosna Bank International (BBI), jedine banke u BiH i regiji koja posluje po islamskim principima. Samim tim, BBI, banka iza čijeg osnivača stoji 58 zemalja članica OIC-a, mogla bi odigrati značajnu ulogu u uspostavljanju finansijskog i ekonomskog mosta između zemalja regije i likvidnih azijskih tržišta”, rekao je Bukvić.

On je istakao i to da tendencija konverzije konvencionalnog bankarstva u islamsko stalno raste, te da su očekivanja da će u narednih nekoliko godina on biti još i veći, a sve to potkrijepio činjenicom da trenutna hipotekarna kriza na američkom i evropskom bankarskom tržištu nije pogodila banke koje rade po islamskim principima.