biznis
4

BiH s dva predstavnika na međunarodnom takmičenju Cemex Building Award u Meksiku

FENA
Horizont Centar u Banjoj Luci i Upravna zgrada poduzeća Hidroelektrane na Drini u Višegradu dobitnici su Graditeljske nagrade Cemex za najbolja arhitektonska i građevinska dostignuća.

Ova dva projekta će već u novembru ove godine predstavljati BiH na međunarodnom takmičenju Cemex Building Award u Meksiku, gdje će biti predstavljeni najbolji projekti iz čitavog svijeta.

Dodjelom nagrada je završeno prestižno takmičenje koje je ove godine u Bosni i Hercegovini održano šesti put, a čiji je cilj prepoznavanje najboljeg u arhitekturi i građevini, te podsticanje kontinuirane inovacije u izgradnji i primjene koncepta održive gradnje, saopćeno je iz Cemexa.

Članovi Odbora za nagrade bili su: prof. dr. Mustafa Hrasnica, dipl. ing. građ., dekan Građevinskog fakulteta u Sarajevu, dr. sc. Jaroslav Vego, dipl. ing. arh., redovni profesor na Građevinskom fakultetu u Mostaru te Saša Čvoro, dipl.ing.arh. s Arhitektonsko-građevinskog fakulteta u Banjoj Luci. Oni su nezavisnom odlukom proglasili pobjednike u dvije kategorije.

U kategoriji Stambene građevine nagradu je odnio poslovno-stambeni kompleks Horizont centar u Banjoj Luci, a Upravna zgrada preduzeća Hidroelektrane na Drini u Višegradu proglašena je pobjednikom u kategoriji Javnih i poslovnih građevina.

Na prigodnom okupljanju povodom dodjele nagrada arhitekt Saša Čvoro, član Odbora nagrade, kazao je da ga raduje što ove godine imamo pobjedničke projekte u čak dvije kategorije.

"Radi se o sjajnim građevinama, za koje sam siguran da će uspješno predstaviti graditeljstvo Bosne i Hercegovine na međunarodnom nivou. Nagrađeni su projekti koji su zadovoljili uslove prepoznatljivosti, autentičnosti i određene savremene arhitektonske izraze", rekao je Čvoro.

U ime Cemexa, dobitnike je pozdravio direktor prodaje i logistike Velimir Vilović uputivši čestitke za uspjeh i rad i poželevši pobjednicima još mnogo dobrih rezultata, kreativnih arhitektonskih i građevinskih rješenja koja će dodatno podstaći razvoj graditeljstva Bosne i Hercegovine.

"Vjerujem da će vaš dobar primjer slijediti i nove generacije graditelja i da ćemo moći izgraditi još mnogo novih, održivih modernih građevina u budućnosti. BiH je dokazala da drži korak u graditeljstvu, kao i druge zemlje regije, a do sada smo imali uspješnih primjera bh. graditeljstva na međunarodnoj smotri", zaključio je Vilović.

Brane Mitrović, arhitekt projekta Upravne zgrade preduzeća Hidroelektrane na Drini u Višegradu Hidroelektrane na Drini, rekao je da ova zgrada predstavlja odraz okruženja u kojoj se nalazi.

"Pokušali smo primjenom lokalnih materijala, odnosno kamena i drva, da približimo ljudimo sa strane prirodu tih materijala i kvalitet koji oni posjeduju. Ovo su male sredine i imaju neke svoje specifične i lične pečate, ako ih ovim putem predstavimo svijetu onda je to uspjeh za nas", rekao je Mitrović.

Dalibor Bjelica, arhitekt firme A+B iz Banje Luke, koja je bila zadužena za projekt stambene zgrade Horizont Centra, rekao je da je ovaj objekt atipičan u odnosu na većinu stambenih objekata u Banjoj Luci i da se izdvaja zahvaljujući zanimnljivoj arhitekturi, ravnim i jasnim linijama i upečatljivoj bijeloj fasadi.

Graditeljska nagrada Cemex u Bosni i Hercegovini odvija se po principu poziva na konkurs, što znači da Odbor nagrade, vodeći se stručnim znanjem, poziva projekte na učešće u konkursu. Predstavnici nominovanih projekata, po pozivu, dostavljaju dokumentaciju koja Odboru nagrade predstavlja osnov za donošenje konačne odluke o izboru pobjednika.