biznis
0

BIH pružena mogućnost povlaštenog izvoza u SAD

FENA
Bosna i Hercegovina se nalazi na popisu zemalja kojima su dodijeljene povlastice na temelju kojih ona dobija povlašteni carinski tretman pri izvozu svojih 3.451 proizvoda u Sjedinjene Američke Države.

Prezentacija Generalnog sistema povlastica (GSP), koji su organizirali Ambasada Sjedinjenih Američkih Država i Ured predstavnika za trgovinu iz Washingtona, D.C., u saradnji s Vanjskotrgovinskom komorom BiH i Privrednom komorom Republike Srpske, danas je upriličena i u prostorijaima Privredne komore RS-a u Banjoj Luci.

Osnovna svrha ove prezentacije je bila da pruži informacije o tome kako kompanije iz BiH mogu u potpunosti iskoristiti povlastice GSP programa, s posebnim naglaskom na olakšanje razumijevanja i paktičnih koraka da bi se kvalificirali za bescarinski tretman u okviru GSP programa.

William Jackson iz Ureda predstavnika za trgovinu je rekao u izjavi novinarima da je BiH već odranije jedan od korisnika GSP programa te da mnogi poljoprivredni i industrijski proizvodi dolaze u SAD bez carine.

Jackson očekuje i da će program GSP doprinijeti rastu i unapređenju ekonomije i stvaranju novih radnih mjesta u BiH.

I direktorica Privredne komore RS-a Dragica Ristić kaže da je RS do sada u SAD izvozila dijelove za rasvjetna tijela, dijelove obuće, te bobičaste proizvode.

„Imamo mogućnosti za izvoz krastavaca, određene vrste konzerviranog voća i povrća, rasvjetnih tijela, određenih dijelova iz metalske industrije“, precizirala je Ristić.

Kazala je i da je za pet mjeseci RS imala ukupnu robnu razmjenu sa SAD-om od 7,7 miliona KM, od čega se 2,7 miliona KM odnosilo na izvoz, a oko pet miliona KM na uvoz.

Prezentacije se održavaju za sve zainteresovane kompanije iz BiH koje žele povećati izvoz u SAD, jer je Generalni sistem povlastica SAD program dizajniran za unapređenje privrednog rasta u zemljama u razvoju pružanjem povlaštenog duty-free uvoza za 4.800 proizvoda iz 129 zemalja.

SAD su nedavno proširile ovaj povlašteni carinski tretman proizvoda porijeklom iz Bosne i Hercegovine do augusta 2013. godine.