CPU
0

BiH poslije Gambije po pitanju konkurentnosti

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Loša konkurentska pozicija BiH je posljedica neefikasne javne vlasti, zastoja u provođenju reformi i sporog ekonomskog prilagođavanja, zaključci su iz izvještaja Centra za politike i upravljanje (CPU) pod nazivom "Konkurentnost BiH na tržištu EU: Šta je neophodno učiniti?", koji je prezentiran danas predstavnicima relevantnih institucija na okruglom stolu u Sarajevu.

Izvršna direktorica CPU Naida Kadribegović je kazala da BiH ni nakon potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) nije provela neophodne reforme da bi poboljšala konkurentnost domaćih kompanija na tržištu Evropske unije.

Svi relevantni izvještaji o konkurentnosti svrstavaju BiH na začelje. Naprimjer, prema podacima Svjetskg ekonomskog foruma BiH se nalazi na 100. mjestu po općoj konkurentnosti, od promatranih 139 ekonomija.

"Nalazimo se u "lošem društvu", čak iza Gambije na 99. mjestu ili Kambodže na 98. mjestu", upozorava Kadribegović.

Isto tako, ako se pogleda izvještaj Svjetske banke o lakoći poslovanja, BiH se i tu nalazi na 125. mjestu od posmatranih 183 ekonomije.

"Znači imamo zaista tešku situaciju da s jedne strane ne uspijevamo u dovoljnoj mjeri privući strane investitore. U prilog tome govori da je učešće BiH u direktnim stranim investicijama u regionu prošle godine bilo samo 1,9 posto ili 48 miliona eura, što je zaista malo. S druge strane imamo zaista lošu poziciju bh. kompanija na tržištu Evropske unije", kazala je ona.

Zbog svih ovih pokazatelja CPU je napravio analizu konkurentnosti BiH u procesu pristupa Evropskoj uniji i pripremio je nekoliko preporuka za prevazilaženje takve situacije.

"Ono što bismo u prvom redu predložili jest da treba raditi na ubrzavanju provođenja obaveza nastalih potpisivanjem SSP-a, odnosno usvajanju nove i adaptaciji postojeće legislative vezane za konkurentnost i jačanje državne uprave", rekla je izvršna direktorica CPU.

Također je potrebno ojačati domaće kompanije koje imaju veliki izvozni kapacitet i na taj način ojačati konkurentsku poziciju BiH, a potrebno je i više ulaganja u obrazovanje razvoj i istraživanje, a ta ulaganja su sada manja od jedan posto GDP-a.

Mladen Pandurević, direktor Udruženja poslodavaca Federacije BiH, upozorava da BiH, nakon sniženja kreditnog rejtinga, očekuje značajno poskupljenje cijene kapitala.

Po njegovim riječima, "ulazna cijena" kapitala bit će sedam posto i objektivno se teško može računati na kamatu ispod 10 posto, što je "strašno skup kapital" za normalno poslovanje u bilo kojoj zemlji na svijetu.

Osim toga, upozorio je, naši političari su pokazali da nisu u stanju da formiraju vlast ni više od godinu dana nakon izbora, a opterećenja koja se poslodavcima svaki dan nameću se ne mogu izdržati.

Ta opterećenja već prelaze 77 posto, uključujući parafiskalne namete.

"Takav stepen opterećenja ne postoji na zemljskoj kugli", ističe Pandurević.

Kaže da narodu treba objektivno reći stvari onakve kakve jesu, prije svega da je javna potrošnja tolika da je ne može izdržati ni puno bogatija država od BiH.

BiH ima jasnu evropsku perspektivu, ali jedan od zahtjeva da bi se pristupilo EU je konkurentnost njene ekonomije, naglasio je savjetnik specijalnog predstavnika EU u BiH Daniel Alexander Schroth.

To se traži također i kopenhagenškim kriterijima, koji postavljaju zahtjeve koje BiH mora da ispuni da bi bila konkurentna na tržištu EU.

Izvještaj o napretku BiH u 2011. godini je pokazao da BiH ima određene slabosti koje mora unaprijediti.

"Zato u potpunosti ohrabrujemo vlasti da poduzmu određene korake da bi BiH bila konkurentnija, kako u regionu tako i u Evropskoj uniji", kazao je Schroth.