Izvještaj Svjetske banke
0

BiH po sveukupnoj lakoći poslovanja na 110. mjestu

FENA
Marco Mantovanelli
Marco Mantovanelli
Prema izvještaju o poslovanju za 2011. godinu Kako podstaći poduzetništvo (Doing Business 2011: Making a Difference for Entrepreneurs), osmom godišnjem izvještaju koji zajedno objavljuju Međunarodna finansijska korporacija (IFC) i Svjetska banka (WB), BiH je zauzela 110. mjesto od 183 svjetske ekonomije obuhvaćene tim izvještajem.

Izvještaj posebno uviđa značajna ostvarenja na polju registracije imovine, jednog od devet indikatora, ali i na polju početka poslovanja u BiH i oblasti plaćanja poreza.

Marco Mantovanelli, šef Ureda Svjetske banke u BiH, predstavljajući danas u Sarajevu nalaze izvještaja, kazao je da je, zahvaljujući velikom poboljšanju efikasnosti sudske administracije, vrijeme potrebno za registraciju imovine u BiH skraćeno na 33 dana, što je popravilo rangiranje BiH u tom indikatoru za 36 mjesta, sa 139. na 103. mjesto.

On je istaknuo da je pad zabilježen kada je riječ o prestanku poslovanja, dobivanju građevinskih dozvola, dobivanju kredita i trgovini s inostranstvom, ali ne zbog nekih loših reformi BiH, već zbog toga što su neke druge zemlje više napredovale.

Prema pokazateljima iz Izvještaja, po sveukupnoj lakoći poslovanja, ostale ekonomije jugoistočne Evrope zauzimaju sljedeća mjesta: Makedonija 38., Bugarska 50., Rumunija 54., Crna Gora 66., Albanija 82., Hrvatska 84., Srbija 89. tako da je iza BiH samo Kosovo koje je na 119. mjestu.

Mantovanelli je danas naglasio da će se Svjetska banka s predstavnicima 'nove' vlasti fokusirati na dijalog o pokretanju poslovnih djelatnosti i dobivanje potrebnih dozvola, da će im pomoći kroz nastavak projekata, a, također, najavio je za decembar održavanje okruglog stola o temi "Konkurentnost privrede BiH" i to u sklopu sljedećeg ciklusa pomoći BiH.

Mantovanelli je istaknuo da se iz spomenutog izvještaja može zaključiti da je kriza u svijetu pokazala da su prioriteti jugoistočne Evrope konkurentnost i socijalna zaštita i da je to jednačina za poboljšanje poslovnog ambijenta.

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH Milorad Novković istaknuo je podršku Svjetske banke u reformi pravosuđa u BiH te naznačio da ta svjetska finansijska institucija može isto tako dobro BiH pružiti pomoć i u drugim oblastima.

On je najavio i početak rada web-stranice Vijeća tokom ovoga mjeseca, a koja je izrađena uz podršku Svjetske banke.