biznis
0

BiH ostvaruje suficit samo u trgovini s Crnom Gorom

FENA
Najznačajniji vanjskotrgovinski partneri BiH u jedanaest mjeseci ove godine ostale su susjedne zemlje i pojedine članice Evropske unije.

Prema grupama zemalja, najznačajniji vanjskotrgovinski partner BiH je kao i ranije Evropska unija, dok se pojedinačno pored susjednih zemalja izdvajaju Njemačka, Slovenija i Italija.

Najveći porast izvoza u tom periodu ostvaren je na tržištima Srbije i Crne Gore (38), Mađarske (33) i Austrije (20 ), dok je znatno smanjen izvoz u SAD (za 26 posto).

Najveći porast uvoza ostvaren je u trgovini s Velikom Britanijom (146), Kinom (55), Švicarskom (37), Turskom (33), Austrijom (31), dok je smanjen samo uvoz iz Češke za sedam posto.

Prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, pokrivenost uvoza izvozom u vanjskotrgovinskoj razmjeni s najznačajnijim partnerima nije porasla, a suficit ostvarujemo samo u trgovini s Crnom Gorom i nekim manje značajnim partnerima (Luksemburg, Portugal, Bugarska, Albanija i Litvanija).

Značajniji nivo pokrivenosti uvoza izvozom ostvarili smo sa SAD-om (93,63), Italijom (71,08) i Njemačkom (56,49), dok je odnos s ostalim značajnim partnerima znatno nepovoljniji i većinom manji od 50 posto.

Područje odvijanja vanjskotrgovinske razmjene BiH ostalo je u okvirima malog broja zemalja, bez većih promjena i osvajanja novih tržišta, pa tako i korištenja njihovih potencijala za poboljšanje našeg vanjskotrgovinskog položaja.