Kozarić u Beogradu
0

BiH od MMF-a očekuje milijardu eura kredita

FENA
Bosna i Hercegovina bi zvanične pregovore s Međunarodnim monetarnim fondom trebalo da počne 15. aprila, a očekuje se da bi mogla dobiti kredit od milijardu eura.

To je izjavio danas u Beogradu guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine Kemal Kozarić tokom susreta s guvernerom Narodne banke Srbije Radovanom Jelašićem.

Guverner CBBiH je kazao da od 2. do 4. aprila boravi u posjeti Narodnoj banci Srbije da bi se se informirao o proceduri pregovora s Misijom MMF-a.

Istaknuo je da BiH nema dilemu da li joj treba ili ne novi stand-by aranžman s MMF-om.

  • Pred nama su bolne reforme, ali moramo pregovarati o novom aranžmanu u interesu naših građana - rekao je Kozarić.

Također je istaknuo da je BiH u prva dva mjeseca ove godine ostvarila sa Srbijom izvoz manji za 23 posto, a uvoz za 25 posto.

Govoreći o razgovorima s MMF-om, guverner Narodne banke Srbije Jelašić rekao je da bi oni već u maju mogli dobiti prvu tranšu od 800 miliona eura od tri milijarde eura vrijednog sporazuma.

Posebno je naglašena dobra saradnja dviju državnih banaka, a koja se ogleda u zajedničkim aktivnostima u vezi sa supervizijom bankarskog sektora, razmjenom informacija o rezultatima s međunarodnim institucijama i zajedničkim učešćem na regionalnim seminarima i razmjenom zaposlenih dviju državnih banaka.

Guverner Jelašić podsjetio je da je krajem 2007. između dvije zemlje potpisan sporazum o kliringu međunarodnih plaćanja.

  • U međusobnom plaćanju učestvuju 23 banke iz Srbije i pet banaka iz BiH. Prošle godine je obavljeno 4.776 plaćanja u iznosu 44 miliona eura, dok je u prva tri mjeseca ove godine obavljeno oko 2.000 plaćanja.

Dodao je da je na ovaj način plaćanje znatno jeftinije i efikasnije nego ranije.

Guverner i predstavnici Centralne banke BiH zajedno s grupom bh. novinara, koja se također nalazi u posjeti BiH Narodnoj banci Srbije, posjetit će i kovnicu novca na Topčideru i novu poslovnu zgradu Narodne banke Srbije.