Predrag Gluhaković
0

"BiH nema namjeru da krši CEFTA-u"

SRNA
Predrag Gluhaković, (Foto: Nezavisne)
Predrag Gluhaković, (Foto: Nezavisne)
Ministar trgovine i turizma Republike Srpske (RS) Predrag Gluhaković kaže da BiH nema namjeru da narušava CEFTA sporazum, nego samo da pojača inspekcijske kontrole robe koja ulazi u BiH.

"Svi pokušavamo da zaštitimo domaću proizvodnju, pa i BiH, koja samo želi da kroz zakonsku legislativu štiti domaće proizvode. U prvom planu je zaštita potrošača. BiH je jedan veliki kontejner, u koji može da se doveze sve i svašta, a to ne smijemo dozvoliti", rekao je Gluhaković Srni.

Gluhaković, koji učestvuje u Beogradu na regionalnom skupu o turizmu, rekao je da BiH želi da pojača mjere bezbjednosti i kontrole, da ono što nije kvalitetno i ne odgovara evropskim standardima ne ulazi u BiH, a ne da se kontroliše tek kada već uđe u zemlju. 

"Želimo da pojačamo inspekcijske kontrole, ali to ne znači kršenje CEFTA-e. Mi nemamo namjeru da narušavamo CEFTA-u, ali imamo problema sa našim izvozom, pa zašto ne bismo adekvatno odgovorili i štitili sebe", rekao je Gluhaković.

Govoreći o regionalnom skupu o saradnji u turizmu, Gluhaković je rekao da je potrebno da zemlje regiona stvore jednu snažnu turističku destinaciju, jer je svaka zemlja bivše Jugoslavije pojedinačno mala i nije prepoznatljiva na svjetskoj sceni.

"Samo udruženi možemo biti jači i imati šta da ponudimo svijetu, treba da djelujemo praktično kao jedni", dodao je Gluhaković.

Skupu o regionalnoj saradnji u turizmu prisustvuju predstavnici sedam država regiona, među kojima su bivše jugoslovenske republike.