Najviše uvezeno iz Srbije
0

BiH najviše vode izvezla u Makedoniju

FENA
U samo prva četiri mjeseca ove godine BiH je uvezla vode u vrijednosti od 3.462.009 konvertibilnih maraka, a izvezla u vrijednosti od 565.055 marka, kazala je u izjavi za Fenu tajnica Grupacije bezalkoholnih pića pri Vanjsko-trgovinskoj komori BiH Selma Bašagić.

Od toga najviše je vode uvezeno iz Srbije 967.669 maraka, Slovenije 824.619 maraka, Austrije 435.662 maraka te iz Hrvatske 333.370 maraka.

BiH je za prva četiri mjeseca najviše vode izvezla u Makedoniju i to 192.981 maraka, Sloveniju 174.862 maraka te u Hrvatsku 110.477 maraka.

Zbog mnoštva problema s kojima se susreću domaći proizvođači u pripremi je pravilnik o vodama koji će donijeti veću kontrolu uvoza i pretpostavke za veći izvoz te će se odvojiti kvalitetnije od nekvalitetnih voda na domaćem tržištu, kazao je Bašagić.

Po riječima direktorice marketinga Ilidžanskog Dijamanta Mirzete Ikić, najveći problemi s kojima se susreću domaći proizvođači vode prilikom izvoza su velika konkurencija na inozemnom tržištu, niske cijene te veliki troškovi transporta.

"Mi nađemo kupca i sve dogovorimo, ali kada se napravi kalkulacija troškova najveći trošak predstavlja transport", kazala je Ikić.

Govoreći o izvozu u susjedne zemlje, Ikić je istaknula da je i to jako teško s obzirom da susjedi nisu zainteresirani za naše proizvode te dodala da domaći proizvođači ne dobivaju nikakav državni poticaj niti povoljnija kreditna sredstva, a da domaći kupci kupuju više inozemne proizvode zbog njihovog dobrog marketinga.

Ni država niti bilo tko domaćim proizvođačima ne ide na ruku. Inozemne proizvođače njihove države stimuliraju da izvoze, a naši su proizvođači prepušteni sami sebi, kazala je Ikić.

Ikić je dodala kako na području BiH postoji mnoštvo punionica vode te oko pet pravih tvornica vode.