Svjetska banka
0

BiH na 119. mjestu liste od 181 zemlje

FENA
Grupacija Svjetske banke objavila je novi globalni Izvještaj o poslovanju za 2009. godinu (Doing Business 2009.) prema kojem se Bosna i Hercegovina nalazi na 119. mjestu liste koja pokazuje lakoću poslovanja u 181 zemlji.

Pozicija BiH je ostala manje-više nepromijenjena u odnosu na prošlu godinu, kada je zauzimala 117. mjesto od 178 zemalja, nakon prilagođavanja u skladu s novim kriterijima uvedenim u ovogodišnjem izvještaju te nakon što su još tri zemlje uključene u izvještaj.

"Ključna poruka ovogodišnjeg izvještaja je da je došlo do određenog napretka, da se domaći organi vlasti fokusiraju na poslovnu klimu, međutim, ostale zemlje u regiji tu napreduju još i brže" , istakao je danas na konferenciji za novinare u Sarajevu šef Ureda Svjetske banke u BiH Marco Mantovanelli, dodajući da dugoročno to može utjecati na kapacitet zemlje za privlačenje investicija.

Izvještaj bilježi da je BiH ostvarila napredak u četiri od deset indikatora- zatvaranje preduzeća, dobijanje građevinskih dozvola, izvršenje ugovora i registracija imovine. Stoga, izvještaj prepoznaje napore koji su učinjeni na poboljšanju poslovnog okruženja u BiH.

Izvještaj ukazuje da susjedne zemlje čine brže korake na unapređenju poslovnog okruženja te da BiH treba ubrzati reforme u ovoj oblasti, ukoliko želi privući kapital i otvoriti radna mjesta. Albanija, koja je lani bila na 135. mjestu ove godine popela se na 86.

Rangiranje se zasniva na deset pokazatelja iz poslovne regulative koji prate vrijeme i troškove ispunjenja administrativnih zahtjeva prilikom pokretanja poslovanja, rada, trgovanja, oporezivanja i zatvaranja preduzeća. Rangiranje ne reflektuje makroekonomske politike, kvalitetu infrastrukture, promjenljivost deviznog kursa, percepciju investitora ili stopu kriminala.

Zemlje u neposrednom okruženju BiH zauzele su sljedeće pozicije - Mađarska (41), Rumunija (47), Bugarska (49), BJR Makedonija (71), Albanija (86), Crna Gora (90), Srbija (91), Hrvatska (106).

Svjetska banka, dodao je Mantovanelli, sarađuje s vlastima u BiH u provođenju reformi poslovnog okruženja, koje ne samo da će poboljšati rangiranje zemlje, već omogućiti ekonomski razvoj i zapošljavanje.

Izvještaj o poslovanju za 2009. se zasniva na naporima više od 6.700 lokalnih stručnjaka – poslovnih konsultanata, pravnika, računovođa, vladinih službenika i naučnika širom svijeta - koji pružaju metodološku podršku i analizu.

Ove godine je proveden rekordan broj reformi na poboljšanju poslovnog okruženja u svijetu. Istočna Evropa i centralna Azija je već petu godinu zaredom region gdje je provedeno najviše reformi. Ovo je šesti godišnji izvještaj o poslovanju (Doing Business Report) koji pripremaju IFC i Svjetska banka.