U rangu s Alžirom i Senegalom
0

BiH među najneracionalnijim potrošačima energije

Sarajevo-x.com
Bosna i Hercegovina neracionalno troši eneergiju i od nje su u regiji u tom smislu gore samo Srbija i Makedonija, pokazalo je istraživanje koje je proveo Centar za edukaciju i podizanje svijesti o potrebi povećanja energetske efikasnosti - Energis.
U okviru istraživanja izračunat je omjer potrošene energije po stanovniku u odnosu na GDP per capita, kao jedan od bitnih pokazatelja efikasnosti korištenja energije u zemlji. Istraživanje je ponukano izvještajima o potrošnji energije javnog sektora, kao i izvještajima o energetskim potencijalima BiH koji u posljednje vrijeme dobijaju na značaju.

Omjer potrošene energije po osobi u odnosu na GDP per capita je ustvari učešće troška energije u bruto domaćem proizvodu (GDP). Prema dostupnim podacima taj omjer za Bosnu i Hercegovinu iznosi 23,21 posto, i u okruženju veći omjer imaju samo Srbija (27 posto) i Makedonija (30,56 posto).

Bitno je napomenuti da ovaj omjer na nivou Evropske unije iznosi 11,57 posto, dok je na nivou čitave Evrope 15,89 posto. Na svjetskom nivou Bosna i Hercegovina je u nivou sa Alžirom, Armenijom, Bolivijom, Argentinom, Estonijom i Senegalom, dok sve razvijene zemlje imaju znatno niži omjer učešća troškova energije u GDP-ju.

U apsolutnim iznosima razvijene zemlje imaju znatno veću potrošnju energije, ali ta energija je iskorištena na znatno efikasniji način i generiše veći GDP nego je to slučaj u Bosni i Hercegovini. Sa ciljem maksimiziranja iskoristivosti energije, nadležni organi Bosne i Hercegovine moraju provesti niz mjera u cilju povećanja energetske efikasnosti, što će u konačnici dovesti do smanjenja troškova energije, ali i povećanja raspoložive energije koju BiH može izvoziti.

Te mjere se prvenstveno odnose na promjenu zakonske regulative i usklađivanje zakona sa zakonima i inicijativama Evropske unije u ovoj oblasti.

Na grafikonu možete vidjeti potrošnju energije i GDP per capita, kao i omjer za navedene zemlje i oblasti. Ovaj omjer u BiH se može poboljšati racionalnom upotrebom energije, jer velika količina energije se utroši korištenjem energetski neefikasnih tehnologija. Sama promjena klasičnih i korištenje energetski efikasnih sijalica može donijeti i do 30 posto uštede energije utrošene na osvjetljenje.

Centar za edukaciju i podizanje svijesti o potrebi povećanja energetske efikasnosti će povremeno objavljivati načine kako povećati energetsku efikasnost u domaćinstvoma i industriji na portalu www.energis.ba, i kroz publikacije koje će blagovremeno biti predstavljene javnosti.