Valentin Inzko
0

"BiH još nije ispunila osnove sporazuma o formiranju Energetske zajednice"

FENA
Valentin Inzko
Valentin Inzko
Četiri i po godine otkako je BiH potpisala Sporazum o formiranju Energetske zajednice, još nije implementirala osnovne odredbe ovog sporazuma, upozorio je danas u Sarajevu visoki predstavnik Valentin Inzko na konferenciji za novinare pred početak sjednice "Parlamenta za Evropu" koja je posvećena važnosti reforme energetskog sektora.

Inzko je istaknuo da je cilj skupa naći rješenja u interesu građana, što se pokušava stalno tokom sesija "Parlamenta za Evropu", na kojoj bh. parlamentarci mogu razgovarati o ključnim pitanjima s dužnosnicima Evropske unije, ekspertima za evropska pitanja i parlamentarcima iz zemalja EU.

Pritom, on kao specijalni predstavnik EU želi pomoći u tom smislu okupljajući parlamentarce te očekuje konkretne rezultate.

Inzko je naveo da su neke od važnijih preostalih obaveza iz Sporazuma o formiranju Energetske zajednice izrada i implementacija državne strategije o električnoj energiji, zatim donošenje državnog zakona o gasu, dok, ocijenio je Inzko, Elektroprijenos BiH ne funkcionira kako treba.

"Elektroprijenos BiH je bila priča o uspjehu. Ta je firma odlično radila i imala na svojim računima oko 150 miliona KM zbog uspješnog poslovanja. Međutim, u posljednjih nekoliko godina došlo je do poteškoća i danas na ovoj konferenciji želim da istaknem kako je važna saradnja na području energetike", rekao je on.

Inzko naglašava da energetika nema nacionalnih obilježja, postoje regije gdje se struja proizvodi, ali kada je u pitanju visoki napon i usluge građanima radi se o jednom sistemu.

"To je, međutim, ponekad u sukobu s nekim ličnim interesima. O tome ne bih da pričam, ali za mene je važna jedinstvena energetska strategija BiH u interesu građana, na što se BiH i obavezala", istakao je on.

Šef operacija u Delegaciji Evropske unije u BiH Johann Hesse rekao je da, kada je u pitanju pristup energetskom sektoru unutar EU, postoji dvostruki cilj: žele se dobiti razumne cijene za potrošače energije, a radi se i na tome da se osigura sigurnost isporuka energije građanima.

Naveo je da je energetski sektor integriran u Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s BiH, a u SPP-u postoje reference i na Sporazum o energetskoj zajednici. Sporazum o energetskoj zajednici iz 2005. godine uključuje osam država čiji je cilj implementacija pravne stečevine EU s ugovornim stranama.

Direktor Sekretarijata Energetske zajednice sa sjedištem u Beču Slavtcho Neykov naglasio je važnost pravnog aspekta Energetske zajednice.

"Sporazum o Energetskoj zajednici je ratificiran i smatra se međunarodnim ugovorom te postaje dijelom internog pravnog sistema i ima prednost nad pravnim sistemom pojedinih država", poručio je Neykov.

Iz te perspektive, implementacija Ugovora je obavezna. Zato je uloga državnih parlamenata veoma važna.

"Sa stanovišta Energetske zajednice, mi komuniciramo samo s državom BiH, bez obzira na unutarnju strukturu zemlje. Iz te perspektive pratimo razvoj situacije i na entitetskom nivou, ali u smislu saradnje, mi sarađujemo s državom. Naša procjena je da je BiH lojalan partner u okviru Energetske zajednice", kazao je Neykov.