biznis
0

BiH ima velike potencijale u akvakulturi

FENA
Foto: Bistrobih.ba
Foto: Bistrobih.ba
Bosna i Hercegovina ima veliku šansu u proizvodnji ribe budući da ima kvalitetan matični fond, kapacitete za udvostručenje proizvodnje, izvoz žive ribe i ukupnu proizvodnju i do 10 hiljada tona ribe, izjavio je danas prof.dr. Adnan Jažić s Veterinarskog fakulteta u Sarajevu.

Govoreći na Skupštini Grupacije proizvođača, prerađivača i prometa ribe i ribljih prerađevina, o aktuelnoj situaciju u toj oblasti prof. Jažić je naglasio da su najveći problemi domaćih proizvođača ribe - skupa hrana iz uvoza, nedostatak stimulativnih sredstava, ali i izbjegavanje pojedinih farmera da primjenjuju važeće propise te nekontrolirani uvoz.

On je također kazao da su procjene Organizacije Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO) da će u 2010. godini proizvodnja hrane u akvakulturi dostići 40 posto, što je interesantno za BiH budući da raspolaže značajnim potencijalima u toj oblasti.

Naglašena je nužnost primjene već usvojene zakonske legislative i standarda te dovršetka izgradnje sistema koji je bh. proizvođačima omogućio izlazak na tržište ribe EU.

Na Skupštini je za novog predsjednika Odbora Grupacije izabran Almir Bašanović iz firme "RIZ Krajina“ Bihać, dok su za dopredsjednike imenovai predstavnici ribogojilišta "Žuvela“ Stolac i "Saničani“ Prijedor.