biznis
0

BiH ima lošu vanjskotrgovinsku razmjenu sa Kinom

SRNA
BiH ima izrazito lošu vanjskotrgovinsku razmjenu sa Kinom s obzirom na veličinu njenog tržišta i snagu kineske ekonomije - konstatovao je danas u Sarajevu predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Bruno Bojić.

Bojić je, uoči promocije Kanton sajma koji se dva puta godišnje održava u Kini, rekao novinarima da je u 2011. godini BiH iz Kine uvezla robe u vrijednosti 120 miliona eura, a izvezla četiri miliona eura.

Prema njegovim riječima, BiH je iz Kine uvozila električne aparate za žičnu telefoniju i telegrafe, igračke, vazdušne i vakuumske pumpe, monitore i projektore, obuću itd. 

U izvoznim proizvodima se po obimu izdvajaju centrifuge, uključujući one za sušenje, uređaji za filtriranje i prečišćavanje tečnosti, drvo obrađeno po dužini piljenjem, glodanjem ili rezanjem ili ljuštenjem, uključujući i blanjano, proizvodi za unutrašnje opremanje, namještaj i njegovi dijelovi, sjedala, vino itd. 

Bojić je istakao da je ovaj sajam od izuzetnog značaja s obzirom na to da je Kina u trendu razvoja. 

"Sajam se održava na više od 20.000 metara kvadratnih dva puta godišnje u proljeće i jesen i ovogodišnji je predviđen u aprilu. Na početku su ovi sajmovi bili izvoznog karaktera, a sada su i uvoznog. Na njemu je do sada bilo predstavljeno 120 kompanija iz BiH. Nadamo se da će nakon današnje prezentacije sajma taj broj biti i povećan" - rekao je Bojić i dodao da će nakon prezentacije biti pozvane firme iz BiH da se prijave za učešće na sajmu. 

Predsjednik Vanjskotrgovinskog centra Kine Wang Rusheng izjavio je da je posljedih nekoliko godina intenzivirana robna razmjena i trgovinska saradnja između BiH i Kine. 
"Svake godine se povećava vrijednost potpisanih međusobnih trgovinskih ugovora, a sve je više i predstavnika BiH na sajmovima u Kini" - rekao je Rusheng i naglasio da robna razmjena i trgovinska saradnja između BiH i Kine imaju perspektivu. 

Prema njegovim riječima, poljoprivredni i prehrambreni proizvodi imaju dobre šanse na kineskom tržištu. 

Rusheng je naglasio da još nema izlagača iz BiH koji koriste izvozni prostor sajma i nada se da će se to promijeniti nakon ove prezentacije. 

Kanton sajam u Guangžou, koji se od 1957. godine održava dva puta godišnje, rangiran je u samom vrhu svjetskih sajmova po obimu za jednu izložbu najvećih razmjera sa najpotpunijim izložbenim asortimanom, najširom distribucijom inostranih kupaca, najvećim poslovnim prometom i sa najdužom tradicijom u Kini. 

Na sajmu učestvuje 48 trgovinskih delegacija, koje se sastoje od više od 20.000 najboljih spoljnotrgovinskih kineskih korporacija sa dobrim kredibilitetom i značajnim finansijskim mogućnostima, spoljnotrgovinska preduzeća, fabrike, naučnoistraživačke institucije, privatna preduzeća, preduzeća u stranom vlasništvu itd. 

Prošle godine je na 101. izlaganju otvoren i Međunarodni paviljon - izložbeni prostor od 20.000 metara kvadratnih.