biznis
0

BiH domaćine godišnje skupštine EFSA fonda 2013.

Klix.ba
Guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) Kemal Kozarić boravi u Tbilisiju, Gruzija, gdje se održava godišnja skupština Evropskog fonda za jugoistočnu Evropu (EFSE), jednog od glavnih izvora mikrofinansiranja za Bosnu i Hercegovinu.

Guverner Kozarić učestvovao je na panel-diskusiji koja se obradila vrlo aktuelne teme poput budućnosti mikrofinansiranja u novim tržišnim uslovima, smanjenja kreditnog rasta, načina za sprečavanje prezaduživanja građana, ušteda u finansijskom sektoru, profitabilnosti u toku krize, te problema finansiranja u stranim valutama.

Tokom svog izlaganja guverner Kozarić je naglasio da je Bosna i Hercegovina imala velike koristi od mikrokreditiranja, ali da je kriza pokazala sve sistemske slabosti.

"Nakon prelaska Centralnog registra kredita na dnevnu usklađenost, i ulaska mikrokreditnih organizacija u sistem Centralnog registra kredita, stvorene su sve pretpostavke za bolje upravljanje rizicima i konsolidaciju sektora“, naglasio je guverner CBBiH. Na panelu, na kome su takođe učestvovali guverneri centralnih banaka Albanije i Gruzije, utvrđeno je da sve države Jugoistočne Evrope imaju gotovo identične probleme kada je u pitanju reakcija na globalnu finansijsku krizu, te je, s obzirom na stalne promjene, teško dati predikciju kada će doći do globalnog oporavka.

Diskusija je, takođe, pokazala da se Bosna i Hercegovina nalazi u nešto povoljnijoj poziciji od ostalih zemalja kada su krediti u stranim valutama u pitanju, jer samo 2,33% svih kredita je u stranim valutama. Tokom panel-diskusije su prezentovani rezultati istraživanja EFSE-a, koje je pokazalo da je trenutno najveća opasnost za finansijski sektor prezaduženost klijenata, uz negativne efekte globalne finansijske krize te nemogućnost pristupa finansiranju.

Na ovogodišnjoj skupštini EFSE-a je učestvovao veliki broj delegata mikrokreditnih organizacija iz BiH i cijelog regiona. Inače, Bosna i Hercegovina je drugi najveći korisnik EFSE portfelja sa 16% ukupnih plasmana ovog fonda. Najveći korisnik je Republika Srbija sa 25% ukupnog portfelja.

Tokom konferencije, dvije mikrokreditne organizacije i jedna banka iz BiH su potpisale ugovore o kreditiranju s EFSE i fondom GGF (Green for Growth Fund - fond za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije).

MKF "EKI" (4 miliona EUR) i MF banka Banja Luka (5 miliona EUR) su potpisali ugovore o kreditiranju s EFSE, dok je MKF "Partner" prva mikrokreditna organizacija koja je potpisala ugovor o kreditiranju s fondom GGF, u iznosu od 1,5 miliona EUR.

Na kraju je potrebno istaći da će naredna godišnja skupština EFSE-a biti održana u Sarajevu.