biznis
0

BH Telecom ove godine očekuje 160 miliona KM dobiti

FENA
Kompanija BH Telecom procjenjuje, na osnovu ostvarenih rezultata u jedanaest mjeseci i očekivanja u decembru, da će društvo u 2009. ostvariti 606.495.000 ukupnog prihoda, 446.428.000 ukupnog rashoda, a očekivana dobit je 160.067.000 KM, istaknuto je danas u Sarajevu na novogodišnjoj pres-konferenciji ove kompanije.

Generalni direktor BH Telecoma Nedžad Rešidbegović govorio je o preliminarnim pokazateljima poslovanja kompanije za 2009. i planovima za period 2010.-2011.

Ukupna realizacija investicija u 2009. iznosila je oko 150 miliona KM, koje više od 50 posto realiziraju domaće firme.

Istaknuto je da je BH Telecom u proteklom periodu bio izložen brojnim tržišnim utjecajima kao što su recesija, djelovanje konkurencije, liberalizacija te prisustvo raznih inspekcija i revizija, što je rezultiralo negativnim efektima u nekim segmentima poslovanja i utjecalo da se određeni planski elementi ne dostignu.

Govoreći o rezultatima iz ove godine Rešidbegović je sveukupno poslovanje BH Telecoma ocijenio uspješnim.

Što se tiče ostvarenih telekomunikacijskih kapaciteta BH Telecoma za ove godinu BH Mobile ima 1.500.000 korisnika, BH Line – fiksna telefonija 545.000, te BH Line – Internet 100.000 od čega 90 hiljada korisnika ADSL-a.

„Možemo očekivati da će BH Telecom nastaviti razvijati svoju mrežu uvođenjem novih tehnologija i uvođenjem novih usluga i u tom segmentu posebna pažnja će se posvetiti različitim paketima usluga, a nastavlja se i s unapređenjem prodajne mreže i podrške korisnicima“, istakao je Rešidbegović.

Po njegovim riječima, plaće u BH Telekomu kada se isključi porez na dohodak, prekovremeni rad i stimulacije iznose 1.360 KM po radniku. Kompanija ima 3.280 uposlenika i stipendiraju se mladi stručnjaci.

Planovi kompanije za naredni period predviđaju tehnološka unapređenja kroz modernizaciju pristupne mreže, razvoj 3G radiomreže da bi se osigurala veća pokrivenost stanovništva i omogućio širokopojasni pristup za sve korisnike putem mobilne 3G/HSPA i fiksne ADSL mreže i proširenje asortimana postojećih usluga novim paketima, posebno 3Play usluga.

Predviđaju se i trendovi sniženja cijena u gotovo svim segmentima, klasičnih i usluga nove generacije u mobilnoj i fiksnoj mreži, ali i u međunarodnom saobraćaju i roamingu.