biznis
0

Bh. proizvodi na tržištu Pakistana

FENA
Iz Sarajeva ka Pakistanu danas je krenuo prvi kontingent hrane i pića "Klasa", "Sarajevske pivare" i "Vegafruita". To je ujedno i prvi izvoz prehrambenih proizvoda iz BiH na pakistansko tržište, saopćeno je iz kompanije "Klas".

Po riječima direktora Sektora izvoza u "Klasu" Benjamina Vukotića sve je počelo posjetom delegacije "Klasa" i MIMS-a sajmu "Expo" u Karachiu.

Putem Grupacije MIMS iz Pakistana će se u BiH uvoziti mandarine, narandže, mango i ostalo svježe voće, te koncentrati za sokove.

Ambasador BiH u Pakistanu Damir Džanko, kako se navodi u saopćenju, ističe da izvoz prvih količina domaćih prehrambenih proizvoda Grupacije MIMS na pakistansko tržište zaslužuje punu pažnju i podršku, jer je riječ o tržištu velikih potencijala.

  • Poslovnim potezom Grupacije MIMS prehrambeno-prerađivačka industrija BiH prvi puta će biti zastupljena u zemlji koja ima oko 160 miliona stanovnika. Pakistanska ekonomija u posljednjih sedam godina bilježi rekordan rast od 7,5 posto godišnje, čime se svrstava uz bok ekonomije Kine i Indije, navodi bh. ambasador.

Po njegovim riječima proizvodi "Sarajevske pivare", "Klasa" i "Vegafruita" na pakistanskom tržištu naći će se uz najjače brendove iz Evrope i Amerike, poput Nestlea, Eviana, Perriera.

  • Ovakva poslovna politika MIMS-a značajno doprinosi i unaprijeđenju ekonomskih odnosa dviju država koji se odlikuju izvrsnim političkim i izrazito prijateljskim vezama, istakao je ambasador BiH u Pakistanu.