biznis
20

Bh. privrednici koji sarađuju s Velikom Britanijom neće osjetiti posljedice njenog izlaska iz EU

Piše: M. N.
Bosna i Hercegovina je tokom 2015. godine imala obim vanjskotrgovinske razmjene sa Velikom Britanijom oko 270 miliona KM, od čega je ukupni izvoz iznosio oko 66 miliona KM.

Kako nam je rekla Belma Hasić, savjetnica za Sektor za makroekonomskog sistema Vanjskotrgovinske komore BiH, najviše se izvezlo izolovane žice, rude olova i koncentrata, kutija i vreća, mašina i uređaja za dizanje itd, dok smo najviše uvozili naftu i ulja od bitumenskih materijala, monofilamente, polimere etilena, ljudsku i životinjsku krv.

"Imajući u vidu da BiH sa Velikom Britanijom ostvaruje 0,71 posto od ukupnog izvoza i 1,32 posto od ukupnog uvoza, čak i da danas izađe iz EU bez novih trgovinskih sporazuma, neće mnogo utjecati na ukupnu vanjskotrgovinsku razmjenu BIH. U pojedinačnom slučaju, odnosno vanjskotrgovinsku razmjenu koju privredni subjekti ostvaruju sa Velikom Britanijom, bilo da se radi o uvozu ili izvozu, u ovom trenutku neće osjetiti posljedice eventualnog izlaska Velike Britanije iz EU", rekla nam je Hasić.

Ističe kako je sam izlazak dugotrajan proces, u "najboljem" slučaju će se dogoditi tek za dvije godine.

"U međuvremenu, sigurno će se pripremati novi trgovinski sporazumi, tako da u ovisnosti za koji pravac se Velika Britanija odluči, BiH će vjerovatno biti uključena", dodala je Hasić.

Kada su u pitanju investicije iz ove zemlje u BiH, zaključno sa 31.12.2014. godine one su iznosile 352 miliona KM što je predstavljalo učešće od tri posto u ukupnim stranim investicijama u ovom periodu (period maj 1994. – decembar 2014., pri čemu ukupna direktna strana ulaganja iznose 11,6 milijardi KM ili šest milijardi eura).

"U prethodnom periodu (2013. i 2014. godina) registrovano je značajno povećanje investicija iz Velike Britanije, te je zaključno sa decembrom 2014. godine, Velika Britanija deveta na listi zemalja najznačajnijih investitora u BiH. Iako prema CBBH nisu dostupni podaci po kompanijama, usporednom analizom registrovanih iznosa (MVTEO pregledi), povećanje je prvenstveno posljedica prijenosa vlasničkih udjela i povećanja kapitala u okviru kompanije 'EFT-Rudnik i Termoelektrana Stanari' d.o.o. Stanari, u kojoj su osnivački kapital prebacili sa kompanije iz EFT Grupacije iz Danske na EFT International Investments Holdings Limited iz Velike Britanije. Obzirom na izgradnju TE EFT Stanari kod Doboja (ukupna procijenjena vrijednost projekta preko 500 miliona eura) može se očekivati i povećanje iznosa investiranog kapitala iz Velike Britanije, ali obzirom na kreditni aranžman (350 miliona eura sa partnerima iz Kine) veći dio investicije neće biti registrovan u okviru DSU (već kao ostale investicije u okviru Platnog bilansa)", rekla nam je Jasmina Halilović, viša stručna saradnica za odnose s javnošću Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA).

Iz ove institucije ističu kako svaka promjena na evropskom tržištu utiče i na BiH, ali da je o efektima Brexita na BiH još rano govoriti.

Podsjetimo, građani Velike Britanije odlučili su na historijskom referendumu, održanom 24. juna, da nakon 43 godine članstva žele napustiti EU. Za izlazak iz EU glasalo je 52 posto građana, dok je za ostanak glasalo 48 posto. Ova vijest uzdrmala je svjetsko tržište, a funta je bila u drastičnom padu danima što je poljuljalo i ostale valute.