biznis
0

Bh. kompanije na sajmu "Automekanica" u Frankfurtu

FENA
Bosanskohercegovačke firme i ove godine učestvuju na sajmu "Automekanica", najvećem sajmu u svijetu u oblasti proizvodnje autodijelova, koji će biti održan od 16. do 21. septembra u Frankfurtu.

"Na zajedničkom štandu BiH na sajmu će učestvovati pet firmi - TMD - AI.Gradačac, FAMOS - I.Sarajevo, TPR-Rogatica, Plamingo-Gračanica, ZRAK-AEO-Kiseljak i SOKO - Tvornica transmisija - Mostar. Pored toga naše tri firme iz Tešnja - Pobjeda, Enker i Mann-Hummel nastupit će samostalno" kazao je sekretar Grupacije proizvođača komponenti za autoindustriju pri Vanjskotrgovinskoj komori BiH Midhat Čehajić.

Bh. firme već treći put u zadnjih šest godina organizirano učestvuju na sajmu u organizaciji Vanjskotrgovinske komore BiH i Autoklastera BiH. Ovaj sajam je svake druge godine i preklapa se sa sajmom u Parizu.

Učestvuju najveće svjetske kompanije iz automobilske industrije pa je to prilika da proizvođači iz BIH upoznaju svjetske trendove u ovoj oblasti i uspostave poslovne kontakte.

“Učešće naših firmi na ovakvim manifestacijama bitno je radi postizanja boljih poslovnih rezultata, povećanje izvoza, unapređenje tehnoloških procesa, uvođenje novih tehnologija i ugradnju savremene opreme", istakao je Čehajić.

Proizvodnja autodijelova u BiH postiže dobre poslovne rezultate i zauzima, pored proizvodnje aluminija i čelika, vodeću poziciju u izvozu sa učešćem više od 20 posto u ukupnom izvozu metalskog sektora BiH i sa godišnjim rastom većim od 15 posto.

Očekivanja su još veća, ističe Čehajić, pokretanjem Fiata u Kragujevcu gdje će bh. tvornice u većoj mjeri moći obezbjeđivati rezervne dijelove za program Fiata.

Također, kvalitet bh. proizvoda je neosporan budući da imaju certifikat ISO 16969 (najzahtjevni ISO standard) i on je ulaznica za proizvode iz BiH.

Čehajić je dodao da su ove godine puštene dvije nove tvornice u proizvodnji komponenti za autoindustriju u Zenici i u Hrasnici -proizvodnja elemenata turbokompresora.