Novi udar na standard
6

BH-Gas traži poskupljenje gasa od 20,12 posto

Klix.ba
Iz kompanije BH-Gas obavještavaju javnost da će u narednom periodu uputiti zahtjev Vladi FBiH za povećanjem cijena prirodnog gasa prema distributivnim preduzećima u iznosu od 20,12%.

Posljednji zahtjev za povećanje cijene BH-Gas je uputio u septembru prošle godine, a nove cijene su se počele primjenjivati od 1. novembra 2011. godine.

"Od septembra prošle godine do danas evidentiran je znatan rast kursa američkog dolara (sa 1,43 koliko je iznosio 30.09.2011. na 1,59 od 31.07.2012. godine), kao i ruske prodajne cijene gasa koja je povećana u tri navrata, dok su cijene prema distribuciji ostale nepromijenjene", poručuju iz BH-Gasa.

Trenutna prodajna cijena BH-Gasa za distributivna preduzeća od 820,00 KM/1000 Sm3 i ona je, kako ističu iz ove kompanije, znatno niža od nabavne cijene, usljed čega BH-Gas direktno ostvaruje gubitak za razliku između više nabavne i niže prodajne cijene.

"Predloženi procenat povećanja cijene od 20,12% ne predstavlja realan iznos povećanja, ali je BH-Gas u interesu potrošača sačinio prijedlog za povećanje cijene u minimalnom iznosu, koji će biti upućen Vladi Federacije BiH na razmatranje i odlučivanje", navodi se u saopštenju.