Izabrali "najbezbolniji" period
0

BH-Gas obustavama gasa alarmira dužnike da se uozbilje

FENA
Direktor "BH-Gasa" Adnan Kreso izjavio je danas Feni da je snabdijevanje Sarajeva prirodnim gasom već normalizirano, ali da su obustave tog energenta "Sarajevogasu" učinjene u znak upozorenja da se sve kompanije koje koriste prirodni gas "BH-Gasa" moraju "više uozbiljiti".

Kreso je naglasio da je "BH-Gas" našao "najbezbolnije" vrijeme da to učini, s obzirom da je sada ljetni period, kada nema značajnije potrošnje prirodnog gasa.

"Ne možemo dočekati sezonu grijanja s dugovanjima 'Sarajevogasa'. Mi ako ne platimo svakog 30. u mjesecu nama će 'Gazprom' obustaviti isporuku gasa. Dakle, htjeli smo da upozorimo 'Sarajevogas','Toplane' i Vladu KS-a i postignut je dogovor zajedno s ministrom Zlatkom Petrovićem da do 31. decembra ove dvije kompanije i Kanton plate 'BH- Gasu" od ukupnog duga 18 miliona KM", rekao je Kreso.

On je podsjetio da su "Toplane" najveći potrošač "Sarajevogasa", koji s današnjim danom duguje "BH-Gasu" 37.105.000 KM.

Kreso je naglasio da "Toplanama " već nekoliko godina nije nivelirana cijena gasa i da je daleko od komercijalne cijene te da je riječ o najeftinijoj cijeni u regiji tako da, prema njegovim informacijama, "Sarajevogas" već razmišlja da uputi zahtjev prema Vladi KS-a za povećanje cijene gasa "Toplanama".

Direktor "BH-Gasa" Adnan Kreso je posebno naglasio da je naplativost od stanovništva koje koristi prirodni gas 100 posto.

"BH-Gas" je postigao dogovor i sa fabrikom glinice "Birač", kojoj je kao i "Sarajevogasu" bila obustavljena isporuka gasa zbog dugovanja. Ta kompanija duguje "BH-Gasu" oko 22 miliona KM.