Prodaja lijekova
0

Bh. farmaceutska mafija uskoro pod istragom?

Sarajevo-x.com
Uskoro mogla započeti istraga protiv čak 25 ljudi, koji su posljednjih godina počinili finansijske malverzacije prilikom nabavke i prodaje lijekova, saznaje FTV iz izvora bliskih Tužiteljstvu BiH.

Detaljan izvještaj, koji se već punu godinu i po nalazi u ovoj instituciji, upućuje na višemilionske prevare generalnog direktora Bosnalijeka Edina Arslanagića, čelnih ljudi Zavoda za zdravstveno osiguranje Kantona Sarajevo, te direktora nekoliko apoteka.

Statistika se odnosi na različite cijene istovrsnih generičkih lijekova u istom pakovanju, ali različitih proizvođača i dobavljača. Time je bolesna sirotinja zbog monopola sarajevskog Bosnalijeka na tržištu oštećena za čak četvrtinu budžeta. U Sarajevu, naprimjer, Bosnalijekov Lopril košta pet puta više nego u izvozu ili 10 KM u Sarajevu, a u Zenici samo dvije i po KM.

Esencijalne liste se propisuju i izdaju na teret Zavoda za zdravstveno osiguranje, od kojih je nakon opsežne istrage, sarajevski najvelikodušniji. U ovom zavodu ističu da su cijene lijekova koje oni plaćaju utvrđene Naredbom o referalnim cijenama, a propisao ih je federalni ministar zdravlja i kao takve su za zavod one obavezujuće.

To znači da su cijene fiksno utvrđene Naredbom i da se primjenjuju iako se zna da na tržištu postoje jeftiniji lijekovi, kaže Mahmut Đapo, direktor Zavoda za zdravstveno osiguranje Kantona Sarajevo.

U Tužiteljstvu BiH nalazi se i dokumentacija koja se odnosi na neraspisivanje tendera za odabir najpovoljnijih dobavljača, čime je favoriziran Bosnalijek, a budžet kantona manji čak za dva miliona maraka. Direktor Bosnalijeka Edin Arslanagić upravo je na odmoru na nekoj od egzotičnih destinacija, daleko od domaće sirotinje koju je opljačkao, prenosi FTV.

Osim mnogobrojnih finansijskih afera, od kojih je najfamoznija ona o prepakivanju lijekova i njihovom prodavanju po višim cijenama, Finansijska policija revizijom u Energoinvestu još prije nekoliko mjeseci otkrila je i njegovu strast prema nekretninama u zemljama EU-a. On je kao miljenik bošnjačkih političkih struktura i kao član Upravnog odbora Energoinvesta prije nekoliko godina, uz pomoć tadašnjeg direktora Nedžada Brankovića, u centru Ljubljane za samo 184.000 KM kupio veliki Energoinvestov poslovni prostor.

On je kupljen za Bosnalijekove potrebe i planove za razvoj tržišta u Sloveniji, kazao je Edin Arslanagić, generalni direktor Bosnalijeka.

Poslovni prostor u Ljubljani je prazan, te da od biznisa nema ništa. No, to Arslanagiću nije smetalo da svoje carstvo uveća za još jednu etažu, za koju kaže da ne zna.

U međuvremenu, dok sud ne dokaže ono što je revizija odavno utvrdila, građani Federacije će i dalje izdvajati mnogo više novca za neophodni lijek od naših susjeda.